Split postaje sportsko-edukacijsko-turistički brend na svjetskoj razini

" Ovaj projekt je umrežio 20 sveučilišta širom svijeta i Europe te je u Split doveo niz eminentnih stolnoteniskih stručnjaka iz svjetske i europske sportske znanosti"

“Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu” naziv je međunarodnog projekta kojeg organizira Kineziološki fakultet u Splitu u partnerstvu sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom (ITTF) i Europskom stolnoteniskom unijom (ETU) te 17 obrazovnih institucija iz 13 zemalja svijeta. U okviru projekta će se u Splitu, uz pomoć suvremenih tehnologija za učenje na daljinu (e-learning) odvijati školovanje trenera stolnog tenisa.


U prvu generaciju (2016./17.) je upisano 20 polaznika iz 16 država s pet kontinenata.

– Ovo je prvi internacionalni studij u Splitu i specijalizirani program u svijetu ovakvoga tipa. Do sada je postojao, ali na regionalnoj razini, a uvođenjem engleskog jezika i promjenama u strategijama sveučilišta i fakulteta, gdje smo kao prioritete postavili mogućnost učenja na daljinu i cjeloživotnog učenja, otvorili smo taj studij na međunarodnoj razini. Na taj način smo dobili renomirane i stručne predavače jer imamo suradnju sa svjetskom krovnom organizacijom stolnog tenisa – izjavila je dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu prof. dr.sc. Đurđica Miletić istaknuvši kako je 30% predmeta iz stolnog tenisa, 10% izbornih, a ostalo su bazični predmeti.

Voditelj prvog projekta “Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu” je docent na Kineziološkom fakultetu u Splitu Goran Munivrana koji je precizirao kako je projekt umrežio 20 sveučilišta širom svijeta i Europe te je u Split doveo niz eminentnih stolnoteniskih stručnjaka iz svjetske i europske sportske znanosti.

– Učenje se odvija preko e-learning platforme, a jednom godišnje se nalazimo na nekoj lokaciji u svijetu radi praktičnog dijela programa. Ovo je prva godina i skupili smo se u Splitu. Slijedeći skupovi će biti na Fidžiju i u Katru. Bazična ideja je da teoretski dio ide putem online kolegija, a praktični na nekoj od lokacija koju odredimo. Doveli smo svjetska trenerska stonoteniska imena, poput trenera njemačke stolnoteniske reprezentacije i Nevena Cegnara koji je više od 15 godina trenirao Tamaru Boroš, kako bi svojom stručnom ekspertizom pomogli praktičnom dijelu programa – kazao je Munivrana.

Osim poznatih stolnoteniskih imena, studij pohađaju sportaši svih dobnih skupina od 18 do 54 godine. Najstariji je 54-godišnji Steve Wrighly s dalekog Fidžija gdje je jedan od organizatora tamošnjeg programa stolnoteniskog developmenta.


– Više sam nego zadovoljan dosadašnjim odvijanjem programa. Predmeti su povezani jer sve što smo slušali povezano je s praksom. Imam iskustva u podučavanju i zadovoljan kako je cijeli proces učenja organiziran i kako se teoretsko znanje povezuje s onim što se može primijeniti u praksi – ocijenio je Wrighly.

Ciljevi projekta su osnivanje Europskog stolnoteniskog centra edukacije, razvoja i izvrsnosti u Splitu, edukacija stolnoteniskih kadrova, razvoj međunarodne suradnje te brendiranje Sveučilišta, Kineziološkog fakulteta i grada Splita kao sportsko-edukacijsko-turističke destinacije. Projekt je započeo stolnim tenisom, a slijedeće godine se, prema riječima docenta Dražena Čulara, nastavlja pokretanjem združenog međunarodnog studija košarke i sportskog menadžmenta u suradnji sa Sportskim sveučilištem iz Litve i Ekonomskom fakultetom iz Splita, na kojem se pored studenata iz cijelog svijeta kao predavači očekuju i neka zvučna trenerska imena iz NBA lige.– Radi se o programu “Obrazovna vertikala u kineziologiji, zdravlju i sportu” koji ide od programa cjeloživotnog obrazovanja do doktorskih studija kao što je Združeni studij košarke i sportskog menadžmenta koji bi trebao krenuti u listopadu. Sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom dogovaramo licenciranje za trenere, što znači da bi Split trebao postati Europski centar za sportsku izvrsnost u stolnom tenisu. Ovakvi projekti značajni su što se tiče akademskog poduzetništva i razvoja breniranja naše županije, grada Splita, Sveučilišta u Splitu i Kineziološkog fakulteta kao sportsko-edukacijsko-turističke destinacije. Ovaj naš studij online učenja je naš proizvod kojeg smo plasirali na globalno tržište – najavio je Čular.

Gospodarska važnost projekta, ogleda se i u činjenici da su renomirane svjetske sportske kompanije kao što je npr. proizvođač sportske opreme TIBHAR i Butterfly uključile u projekt financiranjem određenog broja školarina studentima iz različitih dijelova svijeta.

Ovaj Projekt je još jedan u nizu dokaza da sportski Split u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i globalno na svjetskoj razini prepoznatim Kineziološkim fakultetom, imaju što ponuditi svijetu znanosti I edukacije u području sporta. Prigodom predstavljanja projekta, u Splitu borave međunarodni studenti i nastavnici koji dolaze iz 13 država (Qatar, Kina, Nizozemska, Francuska, Austrija, Filipini, Tajpeh, Španjolska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Japan i Hrvatska).

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0