U prekrasnom ambijentu hotela Park u Splitu održano je predavanje na temu „Tribidrag- uzgoj, položaji i vino", popraćeno s degustacijom nekih od najboljih hrvatskih vina ove sorte i ukusnih zalogaja mladog chefa hotela, Jadrana Grančića.
Za organizaciju ovog događaja zaslužan je splitski ogranak WOW udruge (Žene i vino) u suradnji s prijateljima iz Vino.likea.
Iznimno zanimljivo i stručno predavanje održao je dr.sc. Goran Zdunić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša koji je s predavanjem upravo na ovu temu bio sudionik prošlogodišnje konferencije “I am Tribidrag” koja je u Split dovela mnoga velika imena svjetske vinske struke.
Priča o tribidragu, znanom još kao pribidragu ili crljenku kaštelanskom, priča je o hrvatskoj vinskoj sorti koja je obišla svijet, postala poznatom u dalekoj Kaliforniji pod imenom zinfandel te izazvala veliko zanimanje svjetske javnosti koja je s nestrpljenjem iščekivala rezultate višegodišnjih istraživanja o genetskom podrijetlu ove sorte.
Budući da je njeno podrijetlo nesumnjivo utvrđeno kao hrvatsko, hrvatski su vinari posljednje desetljeće pokrenuli proces njene revitalizacije i vraćanja starog sjaja. Bez naših vrhunskih vinara i njihovih vina ni ovo predavanje ne bi bilo moguće.
Upravo su njihova vina pokazala karakteristike ove sorte kao i različitost ovisno o terroiru s kojeg dolaze. Vinarija Zlatan Otok predstavila se s crljenkom iz šibenskog i makarskog vinogorja, vinarija Putalj sa svojim kaštelanskim crljenkom, vinarija Krolo s crljenkom iz dalmatinske Zagore, vinarija Mimica s omiškim pribidragom, vinarija Stina s crljenkom s južnih padina otoka Brača te vinarija Benmosche family (Mrgudić) sa zinfandelom s vinski poznatog poluotoka Pelješca.
Degustirajući sva ova izvrsna vina te druge hrvatske vinske etikete ove sorte sa sigurnošću možemo ustvrditi da je njen potencijal izniman te da joj slijedi blistava budućnost.