Times Higher Education (THE), organizacija koja se bavi rangiranjem sveučilišta, objavila je rang listu sveučilišta za 2019. godinu.

Popis naziva Emerging Economies University Rankings 2019, rangirao je sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija.

Kako su naveli na svom sajtu, ova rang lista uključuje samo sveučilišta u zemljama koje su klasificirane kao zemlje rastućih ekonomija, a pri rangiranju su koristili 13 kriterija.

Kriteriji za rangiranje sveučilišta zemalja rastućih ekonomija jednaki su kao i za ovakav popis na svjetskoj razini. Pri tom se u obzir uzimaju predavanja, istraživanje, prijenos znanja s profesora na učenike te međunarodni ugled. Ipak, za ovaj popis su kriteriji rekalibrirani kako bi reflektirali razvojne prioritete sveučilišta rastućih ekonomija, javlja Srednja.hr.

Najviše kineskih sveučilišta

Kako javlja Times Higher Education, na popisu je najviše sveučilišta iz Kine, sa 79 sveučilišta. Usporedbe radi, prošle godine su na popisu bila 63 sveučilišta iz Kine.

Osim toga, u top pet sveučilišta našlo se njih četiri iz Kine, a u top deset njih je sedam iz Kine. Sveučilište Tsinghua je prešlo Sveučilište u Pekingu te se našlo na prvom mjestu.

Kako su prošla hrvatska sveučilišta?

Na popisu su se našla samo dva hrvatska sveučilišta. To su Sveučilište u Splitu koje je zauzelo 124. mjesto, te Sveučilište u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu ipak značajno zaostaje za splitskim te se našlo na zbirnoj poziciji, između 251. i 300. mjesta.

Sveučilišta su tako pala za nekoliko mjesta u odnosu na prošlu godinu, javlja Srednja.hr koja dodaje kako je lani splitsko sveučilište bilo na 107. poziciji, a zagrebačko na zbirnoj poziciji od 201. do 250 mjesta.

Kada se radi o susjednim zemljama, Sveučilište u Beogradu se našlo na 189. mjestu.

Sveučilište u Ljubljani našlo se na 134. mjestu, a Sveučilište u Mariboru na 182. mjestu.

Kakvo je stanje na svjetskom popisu sveučilišta?

Times Higher Education je u rujnu 2018. godine objavio popis svjetskih sveučilišta za 2019. godinu.

Na tom popisu se Sveučilište u Splitu našlo na zbirnom mjestu od 601. do 800. mjesta, a zagrebačko sveučilište je i na tom popisu bilo lošije. Našlo se na zbirnom mjestu od 801. do 1000. mjesta.

Sveučilište u Beogradu je također bilo na zbirnom mjestu od 801. do 1000. mjesta, Sveučilište u Ljubljani na zbirnom mjestu od 601. do 800 mjesta, a Sveučilište u Mariboru od 801. do 1000. mjesta.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime