Split na korak do apsolutnog mjesečnog rekorda: Počela klimatološka jesen, nevrijeme u dijelu Zagore

Početak rujna obilježio je nastavak velikih vrućina

Danas smo zakoračili u klimatološku jesen. Za razliku od kalendarskih, odnosno astronomskih početaka godišnjih doba, klimatološki počeci godišnjih doba vežu se uz početak mjeseca. Tako su odredili klimatolozi radi lakše statističke obrade podataka. Nema nikakve sumnje da će ljeto za nama biti značajno toplije od prosjeka u cijeloj Dalmaciji, a čim budu dostupni službeno obrađeni podaci, znat ćemo je li neka lokacija imala najtoplije ljeto od početka službenih meteoroloških mjerenja. Kalendarska jesen počinje 22. rujna.


Za razliku od temperature zraka, kod oborina je situacija kudikamo kompliciranija. Iako je velik dio ljeta bio stabilan, ponegdje i sušan, ipak su postojala nestabilna razdoblja koja su ponegdje donijela značajne količine oborina.

Baš kao i prethodnih dana, i nedjelja je donijela lokalne nestabilnosti u dijelu Dalmatinske zagore. Prema podacima mreže Pljusak.com, najviše kiše je palo u Sinju, 13 litara po kvadratnom metru. Na tamošnjoj meteorološkoj postaji u Pavićima, temperatura je za vrijeme pljuska pala s 34°C na 22°C.

Pljusak u Cetinskoj krajini (Foto: Mario Mušterić)

Jak razvoj oblaka kasno poslijepodne se proširio na kninsko područje. Tako je u Golubiću kod Knina palo 9 litara kiše po kvadratnom metru, a temperatura zraka je pala s 35°C na samo 20°C.

 

U najvećem dijelu Dalmacije ipak je prevladavalo suho s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do vrlo vrućih 35°C. U Splitu je temperatura zraka danas rasla do 33°C, a samo je 1°C nedostajao za rušenje apsolutnog mjesečnog rekorda. Naime, 7. rujna 2008. u Splitu je izmjereno za rujan rekordnih 34,2°C.Još nestabilnije bit će krajem ponedjeljka kada će se Jadranu približiti hladna fronta sa zapada, a krajem dana podno Velebita će zapuhati bura. Prolaskom fronte u noći s ponedjeljka na utorak oprostit ćemo se od velikih vrućina, nikako i od toplog vremena ovog rujna.

Opširniju tjednu prognozu vremena pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime