Podijelite

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na konferenciji “Sigurnost, moguće ugroze i organiziranje nadziranja i spašavanja na Jadranskom moru” na Pomorskom Fakultetu u Splitu.

Uoči početka konferencije, ministar je odgovarao na novinarska pitanja.

Ministar Krstičević govorio je o spremnosti Hrvatske da pruži Grčkoj pomoć u gašenju požara, istaknuvši: “Hrvatska vojska spremna je pomoći. Došao je zahtjev za pomoć i procijenili smo da imamo snage spremne za pomoć. Upoznao sam predsjednika Vlade sa zahtjevom te smo na razini Vlade donijeli odluku o spremnosti za upućivanje dva kanadera. Upoznao sam s time načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji je započeo sve potrebne pripreme. Ako bude potrebno spremni smo pomoći”, izjavio je Krstičević.

Ministar je također naglasio da je Hrvatska vojska spremna za protupožarnu sezonu u Hrvatskoj i da je u tu svrhu uspostavljeno novo Operativno vatrogasno središte u Divuljama s prikazom situacijske slike na terenu u realnom vremenu.

Osvrnuvši se na temu konferencije, ministar Krstičević rekao je da mu je drago što su se sve sastavnice Sustava domovinske sigurnosti mogle naći na jednom mjestu da diskutiraju i o sigurnosti na moru. “Povezivanje svih sposobnosti nužno je da bismo se mogli nositi sa svim rizicima i opasnostima na kopnu, na moru i u zraku”, objasnio je ministar Krstičević. “Cilj današnjeg razgovora jest izgraditi i ojačati sustav”.

Ministar je ujedno najavio i obilježavanje 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja 5. kolovoza u Kninu.

“Želimo dostojanstveno, u zajedništvu s cijelom Hrvatskom, a pogotovo s braniteljima, proslaviti 23. obljetnicu Oluje. Oluja je simbol junaštva i pobjede u Domovinskom ratu. Kninska tvrđava simbol je pobjede, a trg u Kninu također ima posebnu vrijednost. Želimo proslaviti Oluju u cijeloj Hrvatskoj”, zaključio je.

Na konferenciji je ministar Krstičević prisutnima predstavio Strategiju nacionalne sigurnosti i Sustav domovinske sigurnosti te objasnio na koji se način tim dvama mehanizmima prostor Jadranskog mora štiti od raznih ugroza. Također je najavio i rad na novim zakonskim propisima čiji je cilj unaprijediti obrambeni sustav na Jadranu.

Između ostalog, ministar Krstičević izdvojio je Dugoročni plan razvoja kao ključni dokument kojim će biti definirane sposobnosti koje Hrvatska ratna mornarica treba razviti za učinkovitije djelovanje u borbi protiv ugroza na moru.  “Hrvatska ratna mornarica u narednim će godinama biti temeljno težište djelovanja u mirnodopskim zadaćama pomorske sigurnosti na Jadranu”, rekao je.

 

“Zbog toga Hrvatska ratna mornarica mora razviti sposobnost za nadzor mora i granice na moru. Pritom je kritično važna brza realizacija projekata izgradnje novih obalnih i izvanobalnih ophodnih brodova te obnove radarskih sustava”.

Ministar Krstičević također je predstavio i projekt ustroja Mornaričko-desantnog pješaštva, satnije koja će uvelike ojačati obrambene sposobnosti Hrvatske ratne mornarice. “Satnija mornaričko-desantnog pješaštva trebala bi osigurati provođenje brzog manevra u okviru cijelog spektra operacija koje provodi Hrvatska ratna mornarica samostalno, ali i s ostalim sastavnicama Hrvatske vojske te cjelokupnog Sustava domovinske sigurnosti”, izjavio je.

Upravo suradnja ključ je uspješne zaštite i obrane Jadranskog mora, smatra ministar Krstičević. Pozvao je stoga sve sudionike u Sustavu domovinske sigurnosti da jačaju međusobnu suradnju. Istovremeno, naglasio je i važnost povezivanja Republike Hrvatske s međunarodnim partnerima u NATO-u i Jadransko-Jonskoj inicijativi, zaključivši: “Razvoj sposobnosti mora se temeljiti na načelima integriranosti i prilagodljivosti. Moramo se združivati i dijeliti resurse jer smo zajedno jači i spremniji!”

Ministar je također iskoristio priliku i da najavi provođenje novog studija Vojnog pomorstva, koji će od rujna obrazovati novi mladi kadar u području pomorstva.

O Sustavu domovinske sigurnosti i njegovoj ulozi u zaštiti Jadranskog mora govorili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić te gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, dok je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli sudjelovao u panel diskusiji o sigurnosti na Jadranu.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime