Dubrovački gradonačelnik Mato Franković jučer je Odboru za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika uputio prijedlog da se jedna od gradskih ulica imenuje po nedavno preminulom maestru Đelu Jusiću. Odbor će ovaj prijedlog poslati Gradskom vijeću na razmatranje.

Dubrovači očito ne žele dugo čekati da se oduže svome maestru.


Đelo Jusić
(1939. – 2019.) jedan je od najproduktivnijih hrvatskih skladatelja, koji je međunarodnu prepoznatljivost osigurao svojim radom u popularnoj i zabavnoj glazbi, ostvarivši također velike uspjehe u klasičnoj te filmskoj glazbi. Kroz Mali raspjevani Dubrovnik odgojio je generacije Dubrovčana. Njegov rodni grad, kojem je toliko dao, pružao mu je vječnu inspiraciju, a gospar Đelo za svog života postao je jednim od simbola dubrovačkog identiteta.

“Mene je puno sram”

Sve je ovo potaknulo splitsku glazbenicu Mirellu Meić da se zapita zašto Split niti 15 godina nakon odlaska svog glazenog velikana Zdenka Runjića, umjetniku nije posvetio ime ulice, trga ili mu se na neki drugi prikladan način odužio za nemjerljiv glazbeni doprinos.

“Slušam na vijestima kako je gradonačelnik Dubrovnika predložio da jedna ulica ponese ime maestra Đele Jusića. S druge strane, petnaest godina najveći od najvećih, piše note negdi na boljem mistu… Ej, splitski gradonačelnici, komisije raznorazne, sramite li se? Jer mene je baš onako, puno sram” – napisala je Meić na svome Facebooku, a uslijedli su brojni komentari podrške koji su došli i iz redova Runjićeve obitelji.

– Split je grad koji zaboravlja svoje velikane – komentirala je Ivana Runjić, kćerka legendarnog glazbenika.

Zdenko Runjić / Foto: Obiteljski album

Prijedlog obitelji – spomenik

Kako doznajemo, obitelj pokojnog Zdenka Runjića podržala je ideju da splitski umjetnik dobije svoj spomenik u Splitu. Čak postoje ideje i kojem bi se kiparu povjerio ovaj zadatak. Bilo kako bilo, jasno je da se stvari moraju pokrenuti s mrtve točke, a s ovim stavom se slažu i splitski glazbenici koje smo kontaktirali.

Karan: Runjićeve skladbe su bezvremenske

Goran Karan

Poznati splitski pjevač Goran Karan slaže se da Split svome velikanu mora primjereno odužiti.

– Uskoro će se napuniti 15 godina od kada nas je napustio veliki kompozitor i veliki čovjek Zdenko Runjić. Nema sumnje da bi bilo poželjno da gradske vlasti na konkretan način predoče ljudima ostavštinu Zdenka Runjića. Njegove bezvremene skladbe još uvijek diraju srce, njegove pjesme uvijek će se rado pjevati.

Po meni bi bilo prikladno da Runjić “dobije” određenu pjacetu, s tim da bi bilo dobro da tu bude dobra akustika, da se može lipo zapivat. Primjerice, pjaceta Zdenka Runjića Ispod ure – kazao nam je Karan.

Mrduljaš: Runjić, Oliver, Stipišić, Dvornik…

Tomislav Mrduljaš

Direktor Splitskog festivala, Tomislav Mrduljaš, mišljenja je da Split mora odužiti svim svojim ljudima koji su doprinijeli hrvatskoj kulturnoj baštini.

– Za sve ono što su pružili hrvatskoj glazbenoj sceni Split bi im trebao dati priznanje na neki konkretan način, primjerice da neka ulica nosi njihovo ime, trg, prolaz…

Mrduljaš smatra da su to prije svega Zdenko Runjić, Oliver Drajević, Ljubi Stipišić Delmata, Jakša Fiamengo, Boris i Dino Dvornik.

– Najbolje bi bilo kada bi se oformilo povjerenstvo koje čine kompetentni ljudi, te da se nakon toga odrede prioriteti – zaključuje Mrduljaš.

Vrijeme će pokazati hoće li najnovija inicijativa splitskih glazbenika nagnati nadležne da konačno isprave nepravdu prema splitskim legendama…

Oliver Dragojević i Zdenko Runjić (Foto: Obiteljski album)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime