Split je dobio novu gastro poslasticu – malu zanatsku pekarnicu koja se specijalizirala za sourdough kruh i peciva. Shtruca artisan bakery nije samo još jedna pekara, već mjesto gdje se tradicija, strast i kvaliteta spajaju u savršenom zalogaju. Andrea Mušura, vlasnica i osnivačica Shtruce, otkrila je za Dalmaciju Danas kako je došla na ideju da svoju ljubav prema pečenju pretvori u ozbiljan posao.
Što je zapravo sourdough kruh?
Sourdough kruh izrađuje se tradicionalnom metodom uzgoja startera – prirodnog kvasca koji svaki pekar svakodnevno pažljivo hrani i njeguje. Za razliku od industrijskog kvasca, sourdough fermentira duže, a sam proces pripreme traje čak dva dana. Tijesto prolazi kroz hladnu fermentaciju koja traje najmanje 12 sati, što rezultira kruhom koji je bogatiji okusom, dulje traje (čak do pet dana) i znatno je zdraviji.
"Sourdough kruh ima specifičan okus, lagano kiselkast, koji izaziva ovisnost", kaže Andrea sa smiješkom.
Od arhitekture do pekarstva
Andrea nije klasična pekarica. Studirala je arhitekturu i deset godina radila u struci, ali strast prema kuhanju i pečenju bila je jača. "Prije nekoliko godina sam pronašla svoju nišu u svemu tome. Isprva je to bio hobi, no s vremenom sam odlučila da želim da što više ljudi proba ovaj kruh. Tako se rodila ideja o zanatskoj pekari koja će raditi isključivo sourdough proizvode i pritom koristiti samo najbolje i najkvalitetnije sastojke", otkriva.
No, ljubav prema gastronomiji nije novost u njezinom životu. Andrea je 2018. godine sudjelovala u kulinarskom showu 321 kuhaj s kolegicom Barbarom, također arhitekticom, gdje su zajedno pobijedile. Danas organizira radionice izrade sourdough kruha i focaccie s poznatim splitskim kuharom Ivanom Pažaninom.

Zašto je sourdough kruh poseban?
Osim bogatog okusa, ovaj kruh ima niz zdravstvenih prednosti. "Finalni proizvod je ukusniji, zdraviji i bolje se podnosi. Ne napuhuje, ne sadrži aditive i konzervanse te je potpuno prirodan", objašnjava Andrea.
Shtruca za sada funkcionira putem narudžbi – kruh se može naručiti i pokupiti u dogovoreno vrijeme. No, to je tek početak. "Plan mi je otvoriti prodajno mjesto koje će biti kombinacija pekare, kafića i bistroa, gdje ću prodavati kvalitetne i zdrave proizvode", najavljuje Andrea.
Split je grad koji voli pekare, a Andrea vjeruje da će sourdough postati novi trend. "U Splitu ovakvih pekara još nema puno, ali mislim da će u budućnosti ovo biti sasvim normalna stvar. Ljudi sve više paze na prehranu, žele kvalitetne proizvode i traže nešto drugačije. A ja im želim to ponuditi", zaključuje.
