Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je izvijestio o konačnim rezultatima desete državne mature, a učenica III. gimnazije Split, Iva Barać, briljirala je svojim rezultatom na višoj razni Matematike te na ispitu iz Fizike.

Jedina je u Hrvatskoj na ovogodišnjem ispitu iz državne mature imala sto posto riješenosti na ta dva spomenuta ispita, dok je prošle godine 11 učenika riješilo dva ili više ispita bez pogreške. Prema neslužbenim informacijama portala Srednja.hr, Iva Barać trebala bi dobiti nagradu od 5000 dolara za iznimna postignuća maturanata iz Matematike više razine i Fizike.

– Bila sam iznenađena da sam jedina koja je iz dva predmeta imala stopostotni učinak jer je u prethodnim generacijama uvijek bilo više takvih – rekla je maturantica Iva Barać za Srednju.hr. Na osnovnoj razini Matematike, na iznenađenje NCVVO-a, ove godine nije nijedan učenik imao maksimalan broj bodova. Splitska maturantica objašnjava kako joj je taj uspjeh nagrada za stalan trud i rad, a do njega se može doći samo tim putem.

– Teško bi bilo pripremiti se za ovakav rezultat na maturi u nekoliko mjeseci. Moja priprema trajala je četiri godine i na ovo sada gledam kao na nagradu za godine marljiva rada – rekla je I. Barać za portal Srednja.hr.

Najviše negativnih ocjena iz Hrvatskog i Matematike

Podsjećamo, najviše negativnih ocjena ove godine bilo je na ispitima iz Hrvatskog jezika i Matematike, što čini brojku od 8747 učenika, dok je prošle godine to bilo 7522 učenika. Iz NCVVO-a upozoravaju na podatke kako je najveći broj učenika, njih čak 1200 ove godine, izišlo na ispit iz Hrvatskog jezika i ostavilo prazan list za esej.

To, kažu, dovodi u pitanje motivaciju pristupnika zbog čega će od iduće godine uvesti anketu koju će prije ispita ispuniti svi pristupnici. Ona će sadržavati upitnik u kojem bi učenike pitali zašto izlaze na ispite.

Najveća izlaznost bila je na ispitu iz Hrvatskog jezika, a čak je četiri učenika bilo diskvalificirano zbog korištenja nedopuštenih pomagala tijekom pisanja ispita.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime