Kao što sam naslov sugerira s područja Spinuta u zadnjih mjesec dana nestalo je desetak mačaka, što uličnih, što domaćih. Pažnju na to obratile su nam volonteri koji su ulične mace držali na oku te sudjelovali u akciji njihove sterilizacije i čišćenja od parazita.

– Sve mace su bile kastrirane ili sterilizirane, očišćene od parazita, a nekoliko stanovnika Spinuta ih je držalo na oku i brinulo se da su uvijek zdrave, odnosno vodili su ih veterinaru po potrebi. Mačke su se nastanile na nekoliko lokacija i godinama ih nitko nije dirao, ali čini se da su nekome zasmetale – objašnjava nam jedna stanovnica Spinuta.

Nestale i kućne mace

Spinućani, inače poznati kao veliki ljubitelji životinja, ne mogu vjerovati da se ovo događa u njihovom kvartu. Osim uličnih mačaka nestale su i dvije domaće mace, a njihovi vlasnici su neutješni.

– Možda slučajevi nisu povezani, ali teško je vjerovati da se radi o slučajnosti kad su sve mace nestale u otprilike istom periodu – kaže naša sugovornica.

Neki stanovnici Spinuta nestanak mačaka povezuju s najavom Gradskog kotara s kraja kolovoza koja kaže da će u suradnji s Komunalnim redarstvom Grada Splita riješiti problem neodgovornog hranjenja mačaka od strane pojedinih građana.

Predsjednik Gradskog kotara: “Briga o uličnim mačkama je dužnost Grada Splita”

Kontaktirali smo predsjednika Vijeća GK Spinut Andriju Čaljkušića, koji je potvrdio da je Vijeće kotara zaista uputilo e-mail Komunalnom redarstvu, ali ne kako bi se mačke uklonile, već kako bi se riješio problem ostavljanja hrane za mačke na javnim površinama.

– Kotar nema nikakve veze s izmještanjem maca. Prije mjesec ili dva poslali smo dopis Komunalnom redarstvu, što smo i objavili na službenoj Facebook stranici. Upozorili smo na neodgovorno hranjenje mačaka od strane nepoznatih osoba i to je jedini dopis koji je od nas išao u vezi mačaka. Da pojasnim, u Rendićevoj ulici, gdje stanujem, do prije dvadesetak dana dok Parkovi i nasadi nisu očistili to područje, bilo je dosta smeća, ali i posudica za mace, što je prestrašno za jedan urbani kvart kao što je Spinut. I to nije bila jedina lokacija na kojoj su bile te posudice. Također, neki stanari su se požalili na galebove koji se okupljaju oko ostataka te hrane. Ispada da je Vijeće Gradskog kotara Spinut protiv maca i da smo neprijatelji životinja, ali mi smo samo za komunalni red – kaže Čaljkušić i nastavlja:

– Nemam ništa protiv toga da osoba hrani mačku i pazi je, sve je to normalno, ljudski i prirodno, ali gledajući iz pozicije predsjednika Vijeća kotara ne mogu dopustiti posudice i hranu oko kontejnera. Znam da oko kontejnera imamo i ormara i kauča i svega, ali kao što to nije prihvatljivo, nije ni ovo. Kažem, osobno nemam ništa protiv ni da netko nahrani mačke iz ruke, ali treba odvojiti ljubav prema životinja i neodgovorno ponašanje – kaže Čaljkušić.

Dodaje kako je problem hranilišta za ulične mačke potrebno riješiti, ali to nije dužnost Kotara već gradskih službi. Nije siguran jesu li komunalci izašli na teren po ovom pitanju.

U Gradu Splitu ne znaju odgovore?

U potrazi za spinutskim mačkama kontaktirali smo Grad Split s upitom jesu li komunalni redari djelovali po pitanju uličnih mačaka na području Spinuta u rujnu i početkom listopada te na koji način. Naime, prema novom Zakonu o zaštiti životinja, uklanjanje mačke s ulice je dopušteno jedino kako bi joj bila pružena veterinarska skrb ili kako bi se obavila kastracija/sterilizacija, nakon čega mačka mora biti vraćena na isto stanište. U ovom slučaju, prema tvrdnjama stanovnika Spinuta, za to nije bilo razloga, jer su sve mačke već bile kastrirane i zdrave.

Kako odgovor iz splitske Gradske uprave nismo dobili nakon dva tjedna i nekoliko upita, kontaktirali smo tvrtku As Eko ovlaštenu za hvatanje i sakupljanje životinja bez nadzora te uklanjanje uginulih životinja s javnih površina na području Splita. Iz As Eko su nam potvrdili da se oni ne bave sakupljanjem živih mačaka sa splitskih ulica, a od sredine rujna do sredine listopada imali su nekoliko poziva za uklanjanje uginulih mačaka. Sve su stradale pod gumama automobila, kažu.

Revoltirani susjed izmjestio mačke?

Nekoliko Spinućana s kojima smo razgovarali sumnja da bi za nestanak mačaka mogla biti odgovorna jedna muška osoba iz susjedstva, koja je u više navrata prigovarala da su mačke smetnja, a jednom gospodinu koji se za njih brinuo čak i rekla da će ih se riješiti. Strahuju da je ta osoba izvršila prijetnje i mačke premjestila na drugu lokaciju.

Premještanje mačaka s jednog teritorija na drugi nije mala stvar, objašnjavaju nam iz jedne splitske udruge za zaštitu životinja. Naime, mačke su teritorijalne životinje, pa iako ideja ‘mačkograda’ na jednom mjestu, na koji će svi dovoditi neželjene pripadnice vrste, zvuči praktično, u stvarnosti je poprilično opasna. Mačke starosjedioci će najvjerojatnije napasti pridošlice, što znači da im se premještanjem s lokacije na lokaciju život dovodi u opasnost. Osim mačkama, premještanjem se komplicira život stanovnicima kvarta u koji ih se dovodi, ali i onima koji ostaju bez njih. Ukoliko bi iz, na primjer Spinuta, ulične mačke u potpunosti nestale, vrlo brzo bi ulicama zavladale za ljude daleko problematičnije životinje – štakori koji, osim što ih nije lijepo vidjeti, na ljude mogu prenijeti brojne zarazne bolesti, od kojih su najopasnije tifus, bubonska kuga, leptospiroza…

Kako bilo i tko god bio odgovoran za njihov nestanak, ljubiteljima životinja iz Spinuta u ovom je trenutku najbitnije saznati gdje su, jer su u njih uložili godine ljubavi i truda, ali i vlastitih financija, pa bar žele znati da su mačke dobro.

Odgovornost Grada Splita

Kao što smo napomenuli, sve ulične mačke su vlasništvo grada Splita, odnosno prema Zakonu o zaštiti životinja, Grad Split je dužan skrbiti o njima. To uključuje kastraciju, brigu o općem zdravlju, zaštitu, ali i osiguravanje hrane i vode. ‘Samoživuće’ životinje je, prema Zakonu, zabranjeno uznemiravati i ubijati, a ukoliko je to potrebno, izmještati se mogu samo u slučaju da im je potrebna veterinarska njega, nakon čega se moraju vratiti na isto mjesto s kojeg su preuzete.

Kako se Grad Split u dva tjedna nije očitovao o svojoj ulozi u ovom slučaju (ako je ikakvog postupanja bilo), ali ni o načinu na koji inače skrbi o uličnim životinjama na svom području (što je dužan po Zakonu), možemo se samo osloniti na izjave splitskih volontera koji kažu kako se za zaštitu uličnih mačaka u Splitu ne čini ništa.

Već ranije smo objavljivali da Grad Split nije izvršio svoju dužnosti i do 30. lipnja ove godine kontrolirao mikročipove pasa na području grada, pa čak niti jedan komunalni redar, koji bi za to trebao biti zadužen, nije opremljen čitačem mikročipa. Nameće se pitanje: pravi li se to Grad Split da novi Zakon o zaštiti životinja ne postoji?Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime