Splićani predstavu Laponija splitskoga HNK gledali besplatno povodom Adventa u Splitu

Splićani i Splićanke su tako jučer uživali u prvoj izvedbi ove komedije božićne tematike, a druga nas očekuje danas, u srijedu, 30. prosinca u 19 sati


Prisjećajući se kako će nam jednoga dana ponovno stići božićni blagdani na kakve smo navikli u društvu najmilijih, Advent u Splitu u organizaciji Turističke zajednice grada Splita i splitsko Hrvatsko narodno kazalište odlučili su vjernoj splitskoj publici pokloniti ulaznice za dvije izvedbe predstave „Laponija“. Splićani i Splićanke su tako jučer uživali u prvoj izvedbi ove komedije božićne tematike, a druga nas očekuje danas, u srijedu, 30. prosinca u 19 sati. S obzirom na nove epidemiološke mjere broj ulaznica je ograničen, a mogu se preuzeti od 10 do 12 sati na blagajni HNK Split, te sat vremena prije predstave.


Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta duhovita je i šarmantna predstava kojom je HNK Split ovog proljeća otvorio svoja vrata nakon prvog lockdowna, a prigodno će njome i zaključiti ovu neobičnu godinu. Radnja priče smještena je u Laponiju gdje za božićne praznike jedna sestra i njena obitelj posjećuju obitelj druge sestre, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s ‘pravim’ laponskim Djedom Božićnjakom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje sudjelovati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Božićnjak ne postoji i da dobiva poklone od svojih roditelja. To je okidač eksplozije Pandorine kutije iz koje izlaze različite obiteljske tajne, ali i sukobi o kulturološkim razlikama između ‘uređenog’ nordijskog (finskog) društva i ‘neodgovornog i šlampavog’ mediteranskog životnog stila (Španjolska – Katalonija  u adaptaciji Nenni Delmestre postaje Dalmacija).

Osim u besplatnoj izvedbi predstave Laponija, 29. prosinca u online izvedbi vrsnoga jazz dua Sare & Jappe u sklopu Adventa u Splitu uživali su i ljubitelji klasika prošlog stoljeća. Na Badnjak, 24. prosinca, uživo putem interneta emitirao se koncert sastava Music Forever iz prostora gotičke dvorane Muzeja grada Splita koji se još uvijek može poslušati ovdje, a na drugačijoj poveznici ovdje, do 31. prosinca dostupna je dječja predstava Snjegović Poštar Gradskog kazališta lutaka Split. Vikend ranije uveličao je i koncert gudačkog kvarteta Spalato. Sredstva namijenjena novogodišnjem programu u gradu Splitu preusmjerena su za pomoć gradu Petrinji, stradalome u današnjemu potresu.

Cjelokupan program ovogodišnjeg splitskoga Adventa pratite  putem Facebook i Instagram profila TZ-a grada Splita na kojemu se svakoga dana objavljuju najnovije informacije i zanimljivi nagradni natječaji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime