Na redakcijski email (info@dalmacijadanas.hr) javili su nam se stanari zgrade pored arheološkog nalazišta Ad Bazilicas Pictas. Stanari su ogorčeni što se omogućilo građenje na ovoj lokaciji. Njihovo pismo u kojem pozivaju i Crkvu da reagira, prenosimo u cijelosti.

Za arheološko nalazište “Ad Bazilicas Pictas” (ulica Domovinskog rata, Split, preko puta Općine) stručnjaci tvrde da je starije od same Palače. Nalazište predstavlja kontinuitet života od rane antike (I. i II. stoljeće poslije Krista) i postojanje naselja Spalatum koje je prethodilo palači.

Parcela na kojoj se nalazi nalazište je u privatnom vlasništvu Marka Ćurkovića i sve dosadašnje gradske vlasti nisu dozvoljavale građenje.

Za vrijeme svih dosadašnjih gradskih uprava bilo je više osjećaja za kulturnu baštinu grada od sadašnje gradske uprave na čelu sa našim “urbanim” gradonačelnikom. Upravo nova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krstulović Oparom, po zanimanju arheolog tj. konzervator, donosi novi GUP kojim omogućava građenje na arheološkom nalazištu nulte kategorije. Ni u mračnim vremenima nisu se izvodile ovakve devastacije.

Zemlja koja je bila u vlasništvu Grada, a koja se graniči sa nalazištem, Grad Split je prepustio Vodovodu i kanalizaciji (VIK) Split. Odjednom je VIK Split prodao Ćurkoviću komad te zemlje, čime mu je omogućio građenje stambenog objekta na lokaciji arheološkog nalazišta. Time je VIK prihodovao 686.400 kn koje Gradu očito nisu potrebne.

Nadam se da će i crkva reći nešto o devastaciji prve krstionice (krsni zdenac), starokršćanske bazilike…

U vremenu kada se trudimo da grad Split predstavimo kao kolijevku povijesti, kulture, civilizacije, naša gradska uprava izvodi silovanje urbanizma i kulturocid.

I još se jedno pitanje nameće – kako da objasnimo našoj djeci šta se ovdje dešava i gdje im je budućnost ?

Stanari zgrade Domovinskog rata 7, Split