Noćašnji snijeg većinom je zaobišao sjeverni Jadran i sjevernu Dalmaciju. Najviše snijeg dobila je Zagore srednje Dalmacije. Podsjetimo, viša područja Vrlike dobila su čak oko pola metra snijega, a neka sela oko Imotskog 40 centimetra. Drugdje je u Zagori većinom palo 10 do 20 centimetara.

Rijetka su područja u Zagori, poput bližeg zaleđa Šibenika koja nisu dobila snježni pokrivač.
Iako je padao na dijelu obale, prvenstveno od Dugog Raga do Dubaca, uz obalu nigdje nije zabilježen snježni pokrivač.

Zabijeli su se otoci iznad 400 metara visine, pa je tako preko 15 cm snijeg jutros bilo na Braču, a zabijelio se i vrh Hvara i Šolte. Obilan snijeg pao je u višim predjelima Pelješca.

Razlog valja potražiti u pozicioniranju ciklonalnog centra koji se preko Genovskog zaljeva i Italije noćas premještaju prema Otrantu.

Na satelitskoj snimci naoblake danas se može vidjeti gdje je pao snijeg, a gdje ne, ali samo u područjima gdje je prevladavala vedrina. Južnije od Makarske danas su prevladavali oblaci pa se ne može vidjeti gdje je pao snijeg, ali se zato dobro vide sjeverna i srednja Dalmacija.

Valja razlikovati bijela područja na snimci koja predstavljaju snijeg na tlu od oblaka.

Sve nabrojeno moglo se lijepo uočiti na satelitskoj snimci koje je snimio NASA-in Terra meteorološki satelit. Radi se multinacionalnom znanstveno-istraživačkom satelitu u sinkroniziranoj orbiti sa Suncem oko Zemlje. Nalazi na približno 710 kilometara iznad površine Zemlje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime