Jučer je na Kninskoj tvrđavi održan i drugi dan trodnevnog srednjovjekovnog festivala Zvonimirovi dani, koji se ove godine organizira po dvanaesti put. Preko deset viteških skupina se utaborilo iznad Knina, a naša tvrđava se vratila u svoje originalno ruho. Borbe vitezova za čast kralja Zvonimira i prikaz napada na kralja i tvrđavu, oduševile su sveprisutne. Vatrene strijele, mačevi i posebna atmosfera. Nakon užarene borbe i vrhunskog plesa s vatrom skupine Anno Domini, zasvirali su članovi benda Hollonek Hungarica iz Mađarske, svojevrsni Rolling Stonesi srednjovjekovne glazbe. Pjesme, plesa i smijeha nije nedostajalo. Danas nikako ne smijete zaobići tvrđavu! Uz mogućnost posjete viteškim taborima danas cijeli dan, veliki streličarski turnir, kulinarsko natjecanje „Tri, dva, jedan –ubij u kuhanju“, imat ćete priliku uživati u vrhunskom vatrenom showu i uprizorenju obrane tvrđave. Kao veličanstvena završnica, pod zvjezdanim nebom, večeras će biti izvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“. Ulaz slobodan.

Ova kulturno-povijesna manifestacija održava se od 2008. godine, a organizatori su udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira, Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej. Bogata povijest i kulturna baština hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u tri dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju je Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

Danas, završni dan festivala, posjetitelji imaju prilike cijeli dan posjetiti viteške tabore i istražiti kako se živjelo u srednjem vijeku. Preko deset viteških skupina se utaborilo iznad Knina, a naša tvrđava se vratila u svoje originalno ruho. U 17.00 sati počinje veliki streličarski turnir, a od 18.00 do 19.00 će se održati srednjovjekovno kulinarsko natjecanje „Tri, dva, jedan – ubij u kuhanju!“. Dođite i podržite tri amaterske ekipe, koje će se, pred stručnim žirijem, okušati u pravom srednjovjekovnom kulinarskom izazovu. Kako će se natjecatelji snaći u strogo srednjovjekovnim uvjetima – koristeći samo vatru, srednjovjekovne namirnice i začine, pratit će i ocjenjivati članovi stručnog žirija: dogradonačelnik grada Knina Marijo Ćaćić, Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Biserka Šmit, profesorica u Turističko-ugostiteljskoj školi Šibenik te chef kninskog restorana Tvrđava, Josip Zore. Osim pripreme mesa na srednjovjekovni način, natjecatelji će se okušati u izradi knedli kraljice Jelene.

Večeras, na grandioznoj završnici, posjetitelje očekuje pravi srednjovjekovni spektakl i doživljaj srednjeg vijeka. Posebno spektakularno bit će uprizorenje noćnog napada na Kninsku tvrđavu, uz vatrene strijele, topove i borbe između viteških skupina. Od 22.00 sata, „tron“ će zauzeti članovi Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, koji će, u skraćenoj verziji, pod zvjezdanim nebom, izvesti operu “Nikola Šubić Zrinjski”.

Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz tog doba, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje. U posjeti Kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a možete se ogrnuti plaštom kralja i kraljice i s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom. Srednjovjekovne igre, glazba i ples, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, viteški i streličarski turniri te svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na Tvrđavu, nude poseban doživljaj za sve posjetitelje.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ČUVARI ZVONIMIROVE TAJNE“

Jučer je u crkvici Sv. Barbare otvorena izložba fotografija “Čuvari Zvonimirove tajne”. Izložba fotografija nastala je kao prva službena suradnja foto-klubova Šibensko-kninske županije. Članovi foto-klubova iz Knina, Šibenika i Murtera, uz podršku Kninskog muzeja i Muzeja grada Šibenika, udružili su snage i objektivom “uhvatili” svu divljinu, sjaj i tamu srednjeg vijeka među zidinama Kninske tvrđave. Fotografije nastale u sklopu izložbe fotografija „Čuvari Zvonimirove tajne“ pretvaraju se u svojevrsne vremenske strojeve koji nas vraćaju u vrijeme kada je Knin bio kraljevski grad, a Kninska tvrđava glavna fortifikacijska utvrda, u vrijeme hrabrih vitezova koji se bore za ruku kraljevne, u vrijeme srednjovjekovnih plesova, srednjovjekovne kuhinje i načina života, natrag u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Svakako posjetite izložbu. Nećete ostati ravnodušni!

Program za sva tri dana dostupan je OVDJE, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime