Pokladni utorak u Splitu obilježila su događanja na čak pet lokacija u gradu.

Na Pjaci se veselje proteglo gotovo do ponoći. Ante Cash, DJ Felexx i ostali zabavljali su publiku, a najuzbiljiviji događaj bila je dodjela nagrade na najbolju masku.

Na susjednom Voćnom trgu bio je organiziran latino party. Salsa party već je postao tradicija, a na plesnom podiju odvijala se prava bitka između plesača Salse i Reggaetona, a okupljene je oduševio ples maškaranih Zumbica.

DJ Sully je zagrijavao maškare i goste na Rivi, a vrhunac večeri bio je veliki koncert Opće opasnoti. Rokeri iz Županje su zagrijali atmosferu prohladne splitske večeri.

Središnji dio programa pokladnog utorka zbio se na Gatu sv. Nikole. “Love Carnival Rave” još je jednom potvrdio epitet najvećeg zimskog festivala elektroničke glazbe u Splitu.

Do ponoći na Gatu sv. Nikole svirale će jake snage elektronske glazbe.

Upravo je na Gatu Krnje platio glavom. A ove godine Krnje je bio skakavac zvan Podkurnjak! Suda krnjevala ga je opisao kao “smrdljivoga, zamućenoga, korumpiranoga, bespravnoga borožderca!”

Ovako je izgledalo suđenje:

Sudac:

– Svečani, miomirisni, nezagađeni, nezamućeni, nekorumpirani, pravno izgrađeni Sud splitskoga Krnjevala na svome zasjedanju odlučio je prid maškare našega Grada izvesti ovde rečenoga Krnju Smrdljivoga, Zamućenoga, Korumpiranoga, Bespravnoga, Borožderca Podkurnjaka i prid svima vama sudit mu i prisudit za sve šporkarije koje je kroz prošlu godinu učinija na štetu priplašenih i zatrovanih građana naših kojima je puna pipa njegovih zlodjela i gadosti!

Iznit ćemo samo mali dil njegovih gadosti koje su dovele do sveopće histerije na našin uicama i po našim mobitelima i uključno s tim do panike u našin malin mozgovima.

Za svjedoke pozivamo, pod:

a) Priju iz Krnjevine koja je čula sve šta se govorilo na tajnome sastanku u Krnjevini di je Krnje iznija svoj smrtonosni plan za naš Grad i svojin izmeton, da ne rečemo govnima, otrova cili zrak od čega još uvik rigamo i ne možemo sušit robu

b) Tetu od suside sa Nehigijenskoga zavoda čija je jetrva povirila u sakrivene papire di sve piše o tome kako je ovde rečeni Krnje Podkurnjak ulija otrove u našu riku Jadno, i tako nas ostavile žedne i bolesne, pa su nan otpadali zubi i kosa, a bilo je i dosta infetanih

c) Malu iz kafića Do, koja je od pijanoga Krnje čula kako svaku noć luta po Marjanu i polije po šumi svoju pišotinu od koje se sušu bori i tako gnjijaju pluća grada, a sve u suradnji s drugooptuženin Vepron Špiron s Marjana – u bijegu – kojemu je obeća fotelju gradskoga šefa za kulturu i društvene djelatnosti a njegovoga maloga praščića stavit za šefa teatra najmanje za dva mandata

Dolaze svjedokinje:

1. Tužitelj : Prijo pod A – recite nam šta ste vi čuli i vidili, kako je to ovde privedeni Krnje zagadija splitski zrak i onemogućija nan da živimo u našoj zimskoj dosadi, pristravija nas i zadavija?
Prija A: Ništa ja nisan vidila, meni je rekla kolegica. Uostalom, zrak je ka šta možete pomirisat skroz čist!

2. Tužitelj: Teto od suside pod B sa Nehigijenskoga: svima nan ovde recite kako je rečeni i optuženi Krnje zagadija splitsku vodu više nego šta je inače zagađena?

Teta od suside B: Ne znan ja ništa, dobila san poruku, šta ja znan. Moja dica piju vodu!

3. Tužitelj: Mala iz kafića Do izjasnite se o čemu ste čuli da razgovaraju pijani Krnje Podkurnjak i njegov kompanjon Vepar Špiro – u bijegu – za šankon, ono o pišanju pod borima koji se suše?
Mala iz kafića do: Ništa ja nisan čula ni vidila, koji dokaz? Oćete da dobijen otkaz? Cila familija mi je u Njemačkoj, a ja san sama ovde, ne znan ja ništa, ništa!
Sudac: Astiii, koje svjedokinje! Šta je vama?! Jeste vi skroz popizdile? Koje je ovo suđenje – luđenje? Ovo nije proces nego eksces. A ko je onda napravija paniku u gradu ako niste vi? Ko je ljude zaludija nego vi i takvi ka vi. Svi smo čuli da smrdi, svi smo njušili da je voda zagađena, svi popili priču o borima s Marjana. Sad niko ne zna ništa! Znaš šta, budemo li morali pustit Krnju, bome ćemo vas optužit. Ben ti paškare i maškare – neko mora gorit! Recite ko je? Ko? Kiša će, ladno mi je, ništa nisan popija, oću zapalit! Govorite!

Sve tri:

– Nismo miii. Poruke su! Pustite nas na miru, počeja nan je Big Brother, mi bi doma!

Sudac:

– Onda priznajte – ko je? Ko je sve ovo šporka, zagadija, osušija?
Sve tri šuteći pokažu prstom na Krnju.

Sudac:

– Tužitelju, šta ovo znači?

Tužitelj :

– Da nekoga moramo zapalit. Neko mora bit kriv. Ne mogu bit svi krivi.

Sudac:

– Ajmo, puši mi se, zima, a mi smo se ovde uspizdili. Znači – gradele. Znači – Krnje. Znači Podkurnjak rečeni Borožer Smrdljivi i Zamućeni. Škovaca od Krnje. Kriv je.

Kriv je ka krivi bor, ka krivi mulac od matere mulice.

I to za sve ono šta smo prije naveli a čulo se od rečenih gospoja Prije, Suside i Male. Sve šta su one čule i vidile i mi smo svi vidili i čuli, sve imamo napismeno na porukama i na mobitelima. Šta više triba balit i gubit vrime.

Podkurnjak je izija bore, izija je nas, izija je naše živce, otrova nas je, usmrdija i zagadija!

A najveća i najstrašnija kazna na koju će bit osuđen je da ga konačno, jednom i zasvagda – razvrstamo! Reciklirat ćemo ga na sastavne dijelove: na vodik i kisik, na dioksid, da od njega ne ostane ni traga ni glasa i da naše glave konačno očistimo straha i nervoze i prodišemo punin plućima, a onda idemo, čisti i zdravi na lokačinu i žderačinu. Obavezno svi na sebe parfeme i mirise razne. Nikad više smrada.

Onoga drugoga lupeža, Prajca Špira kad uvatimo na Marjanu razvrstat ćemo na but, plećku, rebra i ostalo i osudit ga na pašticadu.
Ima li javnost šta za reć? Nema.

Vodite Podkurnjaka – u vatru s njin!