Sokol i Šuica najavljuju novu dugoročnu viziju EU za ruralna područja

Šuica je u četvrtak sudjelovala na sastanku međugrupe za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela


Dubravka Šuica

Europska komisija razvit će dugoročnu viziju za ruralna područja kako bi im omogućila da maksimalno iskoriste svoj potencijal, što će koristiti i hrvatskim selima i vratiti mlade, kazala je u četvrtak potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.


Šuica je u četvrtak sudjelovala na sastanku međugrupe za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA & Smart Villages) posvećenom dugoročnoj viziji za ruralna područja, uz stvaranje cjelovite strategije njihova razvoja do 2040., priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Zastupnik Tomislav Sokol, potpredsjednik međugrupe, naglasio je da je cilj međugrupe ojačati teritorijalnu koheziju unutar Europske unije, baveći se specifičnim potrebama ruralnih, planinskih i udaljenih područja.

„Ruralna područja od iznimne su važnosti za EU, koja o njima ovisi za hranu, energiju, sirovine. Osim toga, ruralna područja izvor su kreativnosti i inovacija u kojima je utemeljen velik dio europske kulturne i prirodne baštine, koju je iznimno važno očuvati. Važnost rada ove međuskupine je iznimna: ruralna, planinska i udaljena područja čine 80 posto teritorija te u njima živi gotovo 60 posto stanovništva Europske unije. Kada je riječ o Republici Hrvatskoj, oko 90 posto područja je ruralno te 10 posto urbano“, naglasio je Sokol te istaknuo da će osobno, a i kroz rad međugrupe, raditi na tome da ruralna područja postanu privlačna i da se mladi ljude vrate u njih.

Šuica je istaknula da će Komisija razviti dugoročnu viziju za ruralna područja kako bi im omogućila da maksimalno iskoriste svoj potencijal i podržala ih u suočavanju s vlastitim jedinstvenim nizom pitanja, od demografskih promjena do povezanosti, rizik od siromaštva i ograničen pristup uslugama.

„Sto milijuna ljudi u Europskoj uniji žive u ruralnim područjima, polovica teritorija je ruralna. Naš je cilj ponuditi im novu perspektivu zelene, digitalne i demografske tranzicije. Zaista je postalo manje važno gdje ste dokle god ste povezani. Možemo raditi na daljinu, pristupiti uslugama i školovati se, ali moramo biti povezani. To otvara potpuno nove prilike ruralnim i udaljenim područjima“, kazala je Šuica.Sokol je na kraju sastanka zaključio da ruralna, planinska i udaljena područja zahtijevaju posebnu posvećenost i pozornost i pozvao Europsku komisiju da usvoji Europsku ruralnu agendu s ambicioznim i konkretnim političkim ciljevima koji će se transformirati u konkretne akcije na terenu.

„Kroz svoj rad u međuskupini radit ćemo na implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Lijepe naše. Jednaka šansa i jednaka kvaliteta života, neovisno o urbanizaciji područja, mora postati sadašnjost. Do 2040. godine težit ćemo tome da ruralna područja budu atraktivna mjesta za život i rad, posebice za mlade. Suradnjom i povezivanjem s urbanim područjima potaknut ćemo koheziju i spriječiti rizik teritorijalne fragmentacije“, zaključuje Sokol.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime