Nakon popuštanja pandemije u Europi – većini država glavni je cilj oživiti ekonomiju i potaknuti oporavak. A u SAD-u – zemlji s najviše umrlih u svijetu – nastavljaju se politički sukobi, prenosi HRT.

Stroge mjere za suzbijanje epidemije u Italiji postupno se ublažavaju, a vlada nastoji aktivirati gospodarstvo. Premijer Antonio Conte najavio je reforme za poticanje gospodarskog rasta i investicija. Pozvao je građane da godišnji odmor provedu u Italiji.

– Svjesni smo da se s novom fazom ublažavanja mjera može povećati zaraza u nekim područjima. Na taj smo rizik računali i držat ćemo situaciju pod nadzorom. Moramo poduzeti taj rizik, ne možemo sve zaustaviti do pronalaska cjepiva- ističe talijanski premijer.

Vlada premijera Pedra Sancheza poručila je da Španjolska više neće slijediti primjer Italije te će svoj turizam i granice otvoriti kasnije kako se virus ne bi ponovno proširio.

Već danima prosvjednici traže ostavku španjolskog premijera zbog sporog ublažavanja mjera. Španjolci od danas u zatvorenim javnim prostorima obvezno moraju nositi zaštitnu masku.

Sve je više prolaznika na ulicama Moskve, premda Rusija ostaje jedno od najvećih žarišta pandemije. Broj preminulih u toj zemlji premašio je 3000, uz više od 300 tisuća oboljelih. Premda to ne pokazuju službene brojke situacija je, navodno, zabrinjavajuća u regiji Dagestan na jugozapadu Rusije.

Južna Amerika postala je područje s najvećim porastom oboljelih. Brazil je s gotovo 300 tisuća zaraženih pretekao sve Europske zemlje.

U SAD-u je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo gotovo 95 tisuća ljudi. Mrtvačke vreće pred Bijelom kućom u Washingtonu osvanule su u znak prosvjeda protiv načina kako se s epidemijom nosi administracija predsjednika Donalda Trumpa.

On je, pak, novinarima poručio da nastavlja terapiju hidroksiklorokinom kako bi spriječio zarazu.

A koliko su antimalarici hidroksiklorokin i klorokin učinkoviti u sprječavanju infekcije koronavirusom, provjeravaju znanstvenici u Brightonu i Oxfordu.

U međunarodnom istraživanju sudjelovat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike. Svjetska zdravstvena organizacija ih ne preporučuje.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je jučer, nakon rekordnih 106 tisuća zaraženih u jednom danu, broj oboljelih u svijetu premašio pet milijuna.

Južna Amerika postala je područje s najvećim porastom oboljelih. Brazil je s gotovo 300 tisuća zaraženih pretekao sve Europske zemlje. Veći broj oboljelih imaju samo SAD i Rusija.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime