Šok među ugostiteljima nakon objave o minimalnom popuštanju mjera: Neki najavljuju tužbe i prosvjede

"Sama odluka je katastrofalna i diskriminatorna, pa tako jedni mogu prodavati kavu (pekare npr.), a drugi koji imaju MTU, i potrebne dozvole - ne mogu" - kaže Bujas


Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak blago popuštanje epidemioloških mjera u dva segmenta – školstvu i sportu te istaknuo kako je situacija i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana, ali oprez je i dalje potreban.


“Proteklih sedam dana imali smo 3652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja nakon objave ove novosti reagirali su na odluku vlade.

“Stožer je donio takvu odluku jer smatra da to nije epidemiološki ispravno, zbog toga što potiče okupljanje i zadržavanje. Nadalje, zaključeno je da zbog činjenice što nismo uspjeli stvoriti kolektivnu svijest o poštivanju mjera ugostitelji ne mogu raditi jer njihov posao nije čista prodaja asortimana nego i osobna sreća i zadovoljstvo pojedinca.

Smatramo da Stožer nema stvarnu sliku stanja na terenu i zatražili smo hitni sastanak u vezi s tim. Držimo da ova odluka nije osobito mudra, ali svatko bira svoj put u smjeru borbe protiv pandemije. Poštujemo odluke, ali dok u isto vrijeme nemamo adekvatno provedivu financijsku pomoć, nije očekivano da ćemo se prestati boriti za pravedni balans između poštivanja epidemioloških mjera i financijske štete koju ono nosi”, stoji u današnjem  priopćenju.

Bujas: Diskriminatorna odluka

Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika objavio je da je ova odluka katastrofalna.“Razočaravajuća odluka vlade… zapravo katastrofalna. Čak ni coffe2go (a pekare, dućani… svi mogu prodavati kavu), ni teretane, ništa. Diskriminatorna odluka. Dajte nam da radimo”, napisao je na Twitteru.

“Čekali smo i dočekali odluku vlade o popuštanju mjera, tresla se brda, a rodilo se jedno veliko ništa!

Sama odluka je katastrofalna i diskriminatorna, pa tako jedni mogu prodavati kavu (pekare npr.), a drugi koji imaju MTU, i potrebne dozvole – ne mogu!

UGP ce se konzultirati sa svim neovisnim Udrugama koje podržavaju naš rad, neovisnim Inicijativama, kao i sa svima vama, našim članovima, gledamo se danas u liveu u 17h, takoder imamo dosta opcija djelovanja od tužbi do građanskog neposluha, i sve su opcije otvorene”, napisao je Bujas na Facebooku.

Sudeći prema komentarima na njegovu objavu, neki ugostitelji najavili su tužbe i prosvjede.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime