SNIJEG “ZATRPAO” DIJELOVE ZEMLJE Iz Hrvatskih autocesta poslali upozorenje vozačima

"Apeliramo, pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme!"


Kako je jučer HAC u priopćenju najavio da će danas u nekim krajevima biti snijega te da će putovanje zbog zimskih uvjeta biti otežano (Slika 1), još jednom apeliraju na vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti.


Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama (slika 2) jer naravno da je cesta ispred ralice neočišćena, a vozači  nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama.

Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina (slika 3 prikazuje stanje na cesti desetak minuta nakon prolaska ralica) – vozačima ovakvo stanje na kolniku daje privid kao da ralica nikad nije prošla. Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps, kolona ralica. Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama  snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na  kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu.

“Apeliramo, pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr.  U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Fotografije 1, 2 i 3 snimljene su jutros u Centru za nadzor i kontrolu prometa Delnice i nalaze se u privitku” – poručuju iz HAC-a.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime