Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Smije li se meso nakon odmrzavanja ponovno zamrznuti?

Je li ponovno zamrzavanje mesa sigurno?
D.D. / Foto: Pixabay1. rujna 2023. 23:45
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svježe meso se brzo kvari, a zamrzavanje je uobičajena metoda ako ga želite čuvati duže vrijeme.

Zamrzavanje mesa pomaže u njegovom očuvanju, a smrzavanje na temperaturama ispod -18°C nekoliko dana može čak i pomoći u smanjenju rizika od nekih bolesti koje se prenose hranom, poput toksoplazmoze.

Unatoč tome, postavlja se pitanje može li se meso zamrzavati više puta.

Je li ponovno zamrzavanje mesa sigurno?

Moglo bi se dogoditi da odmrznete meso i onda odlučite da ga ipak nećete pripremati. U ovom slučaju, ponovno zamrzavanje mesa je sigurno ako je odmrznuto meso pohranjeno u hladnjaku od kada je prvi put izvađeno iz zamrzivača.

Iako odmrzavanje u hladnjaku nije jedini način za odmrzavanje mesa, to je najsigurniji način ako smatrate da ćete ga možda željeti ponovno zamrznuti u cjelini ili barem jedan njegov dio.

U pravilu, meso se može ponovno zamrzavati sve dok: je pravilno pohranjeno u hladnjaku dok se odmrzava; je ponovno zamrznuto unutar 3-4 dana; nije ostavljeno izvan hladnjaka dulje od dva sata; nije provelo više od jednog sata na temperaturama iznad 32°C, piše Centar zdravlja.

Učinci odmrzavanja i ponovnog smrzavanja mesa

Ponovno zamrzavanje mesa može se obaviti sigurno, ali može i utjecati na kvalitetu mesa. Na primjer, zamrzavanje i odmrzavanje mesa više puta može uzrokovati promjenu boje i mirisa, gubitak vlage i povećanu oksidaciju masti i proteina.

Oksidacija je proces u kojem se elektroni prenose s jednog atoma na drugi. Kada se to dogodi u mesu, može doći do značajnog pogoršanja kvalitete.

Sve promjene mesa koje utječu na njegovu sposobnost zadržavanja vlage također mogu značajno utjecati na mekoću i sočnost.

Zanimljivo je da u nekim slučajevima skladištenje na hladnom i višestruko zamrzavanje mesa može imati i pozitivne učinke na te čimbenike. Međutim, čini se da vrsta mesa o kojoj je riječ, kao i broj ciklusa smrzavanja i odmrzavanja, utječu na to kako će meso reagirati na ponovno zamrzavanje.

Govedina

Na primjer, jedna je studija promatrala kako su različite kombinacije smrzavanja i odmrzavanja utjecale na goveđe odreske. Istraživači su otkrili da je kombinacija zamrzavanja, odmrzavanja i odležavanja odrezaka povećala mekoću u usporedbi sa svježim odrescima koji su odležali, ali nisu bili zamrznuti, piše Centar zdravlja.

Osim toga, pregled literature o istraživanju učinaka hladnog i smrznutog skladištenja crvenog mesa otkrio je da zamrzavanje mesa na kraće vremensko razdoblje može pomoći u sprječavanju nekih negativnih učinaka koje obično zamrzavanje može imati.

Janjetina

Studija janjećih rebara uzgojenih u Australiji uspoređivala je kako zamrzavanje i čuvanje rebara na različitim temperaturama utječe na pokazatelje kvalitete poput sočnosti, teksture i kaliranja.

Istraživači su otkrili da je janjetina pohranjena na temperaturama dubokog smrzavanja između -50°C i -80°C bila mekša u usporedbi s janjetinom pohranjenom na normalnim temperaturama smrzavanja od -18°C.

Svinjetina

Svinjski lungić je komad mesa čija je konzumacija uobičajena, a dobiva se s prsnog koša svinje. Dvije nedavne studije posebno su ispitivale učinke smrzavanja i odmrzavanja na lungić.

Prva studija uspoređivala je tri sekvence zamrzavanja-odmrzavanja na kvaliteti svinjskih lungića. Svaki slijed uzrokovao je promjenu boje mesa, ali istraživači su otkrili da bi odležavanje svinjetine prije zamrzavanja moglo biti učinkovit način da se održi mekoća.

Druga studija sugerira da zamrzavanje i odmrzavanje lungića ne utječe značajno na mekoću mesa. S druge strane, sočnost mesa se može smanjiti.

Perad

Studija koja je uključila 384 potrošača jednog supermarketa u Turskoj otkrila je da su najčešće korištene tehnike odmrzavanja za smrznutu piletinu uključivale korištenje hladnjaka, mikrovalne pećnice, tople vode, vode iz slavine i prirodno odmrzavanje na kuhinjskom elementu.

Istraživači su utvrdili da niti jedna od tehnika odmrzavanja nije značajno utjecala na boju ili teksturu piletine. Međutim, odmrzavanje u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici rezultiralo je približno 18 posto manjim kaliranjem od drugih metoda odmrzavanja.

Ipak, dodatno istraživanje pokazalo je da što se više puta pileća prsa zamrznu i odmrznu, veća je vjerojatnost da ćete primijetiti promjene u njihovoj boji i sočnosti.

Kako je najbolje odmrznuti meso

Za najbolje rezultate nakon ponovnog zamrzavanja mesa, trebali biste potpuno otopiti meso prije kuhanja.

Evo tri različite metode koje možete koristiti za sigurno odmrzavanje mesa:

Odmrzavanje u hladnjaku: Odmrzavanje može trajati od jedan do sedam dana, ovisno o veličini komada. Nakon odmrzavanja, meso treba biti kuhano u roku od tri dana.

Odmrzavanje hladnom vodom: Ovo je metoda brzog odmrzavanja koja uključuje stavljanje mesa u plastičnu vrećicu koju nakon toga držite pod mlazom hladne vode. Meso odmrznuto na ovaj način treba skuhati odmah.

Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici: Hranu odmrznutu u mikrovalnoj pećnici treba odmah skuhati, jer proces odmrzavanja može značajno povisiti temperaturu određenih dijelova mesa.

Upamtite, ako postoji čak i mala vjerojatnost da ćete željeti ponovno zamrznuti dio ili cijelo sirovo meso koje ste izvadili iz zamrzivača, obavezno upotrijebite metodu odmrzavanja u hladnjaku.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
12
min
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
29
min
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
44
min
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
59
min
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
1
sat
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.