SLUŽBENO: Jedan od najvećih nogometnih klubova blizu bankrota

Ova vijest mnogima se neće svidjeti


Zna se već dulje da je Barcelona u katastrofalnoj financijskoj situaciji. Sada je došla službena potvrda, javlja Index.


Barcelona je pijani milijarder. Na “ostale” troškove otpada čak 300 milijuna eura duga

Godišnje financijsko izvješće palog giganta pokazalo je da ukupni dug Barcelone iznosi milijardu i 173 milijuna eura, od čega su kratkoročni dugovi, dakle oni koje treba vratiti do kraja godine, čak 730 milijuna eura. Struktura tog dijela duga je sljedeća: “ostali” troškovi su 300 milijuna eura, bankama duguje 265 milijuna eura, a “radnoj zajednici” 164 milijuna eura.

Dug je veći od milijardu eura, ali odmah mora vratiti skoro pola milijarde

Tu nije kraj užasnim vijestima za Barcu jer odmah mora vratiti 440 milijuna eura. Barcelona s vjerovnicima pregovara da joj produlje rok za vraćanje tih dugova do 30. lipnja 2021., kako bi ih barem dio vratila uz poček. Dio kreditora pristao je na produljenje roka otplate duga, dok Barcelona s ostalima pregovara kako bi joj omogućili da im kasnije vrati dugove. Barcelona, dakle, u najboljem slučaju do ljeta mora platiti bogatstvo. Međutim, nema taj novac i teško da će ga u uvjetima ogromne koronakrize zaraditi u samo pet mjeseci.

Barcelona do daljnjeg ne može računati na prihode od ulaznica i pretplata, kao i zaradu vezanu uz dane odigravanja utakmice i posjet stadionu, dok su prihodi od prodaje suvenira osjetno smanjeni. Prošle sezone je s jačom momčadi od aktualne prerano ispala iz Lige prvaka pa je u natjecanju koje donosi najviše financijske koristi zaradila manje od očekivanog.

Računali da će na proljeće od ulaznica zaraditi 56 milijuna eura. Međutim, Camp Nou izgleda ovako

Objava financijskog izvješća pokazuje još jedan u nizu velikih udaraca koje Barcelona podnosi. Klub je planirao dio duga vratiti zaradom od prodaje ulaznica. Barcelona je očekivala da će do kraja sezone tako zaraditi 56 milijuna eura. Odličan iznos, posebno jer je ovo izračunala planirajući da će od veljače biti dozvoljeno puštanje u prodaju tek 25 posto kapaciteta Camp Noua, a od svibnja pola stadiona. Međutim, kako se za sada mjere uvedene zbog suzbijanja pandemije koronavirusa neće ublažavati, Barcelone je ostala bez velike, spasonosne i ukalkulirane zarade od gledatelja.

Tri najskuplja pojačanja u povijesti ne mogu pomoći prodajom jer im je vrijednost pala

Barcelona ne može zaraditi ni na igračima te njihovom prodajom pokriti barem dio ogromnog duga. Osim Ansua Fatija koji je, da crnilo bude potpuno, teško ozlijeđen i neće igrati dva mjeseca, nema igrača na kojima može značajno zaraditi prodajom. Trojici najskupljih pojačanja u povijesti vrijednost se otkako su došli u Barcelonu spustila na trećinu (Philippe Coutinho, Ousmane Dembele) ili na pola (Antoine Griezmann) iznosa koje je Barcelona platila za njih.Barcelona je dužna klubovima od Brazila do Njemačke

Kada spominjemo igrače koje je Barcelona (pre)platila posljednjih godina, zanimljiv je dio izvješća koji pokazuje da Barcelona na račune 19 klubova od Brazila do Njemačke treba u kratkom roku, do kraja fiskalne godine, uplatiti čak 126 milijuna eura za igrače koje je kupila posljednjih godina. Međutim, s klauzulama se dug može popeti do 196 milijuna eura dugoročno.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime