SLUŽBENO Dalmacija najkišovitija u Europi zadnja 24 sata. Pogledajte kako izgleda cesta na istoku Splita

Kako je kiša nastavila padati i tijekom večeri i noći na petak, ove količine dodatno će se povećati


Iznimno su rijetki dani u kojima u Splitu u jednom danu padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a četvrtak se svrstao među 10 takvih dana koji su se dogodili zadnjih stotinjak godine. Na DHMZ Split Marjan do 19 sati palo je 128 litara kiš po kvadratnom metru što je treća najveća dnevna količina oborina ikada. Do jutra se “rezultat” možda povisi na drugu najveću količinu ikada.


Bilo kako bilo, sredozemna ciklona srednjoj Dalmaciji donijela je dan za pamćenje, prvenstveno zbog ekstremnih količina oborina. Ovdje ćemo nabrojati postaje koje su tijekom 24 sata, do 22 sata večeras, primila preko 120 litara po kvadratnom metru. To su: Vela Njiva (HE Prančevići) 183.3 litre, Veliko Brdo (Makarska) 182.6, Glavina Donja (Imotski) 167, Potravlje 150, Vrgorac 149, Ruda – Rosandići 147, Trilj – Bila Glavica 142, Zadvarje 141, Koljane 136, Zaostrog 123, Živogošće 121.

Radi se o podacima mreže postaja Pljusak.com, a prema podacima DHMZ-a koji idu u međunarodni razmjenu, Hrvatska je u četvrtak bila najkišovitiji dio Europe.

Tako je na Ogimetovo ljestvici gradova koji su primili najviše oborina u Europi zadnja 24 sata prva Makarska sa 136 litara kiše po kvadratnom metru. Slijedi Split-Marjan sa 128 litara, a među prvih 10 tu si još Ploče, Hvar i Resnik.

Kako je kiša nastavila padati i tijekom večeri i noći na petak, ove količine dodatno će se povećati. Kako izgleda ceste koja vodi od Strožanca prema Žrnovnici i dalje prema Srinjinima, pogledajte u nastavku…

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
4
Grrr
2
Molim?
10

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime