Sljedeća dva tjedna mu nisu ključna: Capak i njegova zamjenica nisu zaraženi

Mjere samoizolacije određene su im nakon što je jedan sudionik konferencije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC razvio simptome zaraze

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za  javno zdravstvo Krunoslav Capak i njegova zamjenica nisu zaraženi koronavirusom, izvijestili su u petak iz HZJZ-a pojasnivši kako su svi sudionici konferencije za medije održane u ponedjeljak, uključujući i Capaka, završili u samoizolaciji.


Mjere samoizolacije određene su im nakon što je jedan sudionik konferencije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC razvio simptome zaraze.

“U srijedu je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa. Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji”, poručuju iz HZJZ-a.

“Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin  jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan, što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti. Prema važećim preporukama, ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije slijedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji”, navodi se u priopćenju.

Naglašavaju kako su osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, Capaka i njegove zamjenice, na konferenciji sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković,  zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Anka Jurišić Kvesić, koji su također u samoizolaciji.

Događaj organiziran u skladu s mjerama zaštite

Ističu i kako je događaj organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a da je osoba koja ima sumnju na COVID-19 najvjerojatnije zaražena isključivo zato jer je bila slučajno u istoj prostoriji u krugu osoba koje nije niti poznavala.


“Zahvaljujući ranom prepoznavanju blažih simptoma i odgovornosti, odmah je zatraženo testiranje i pravovremeno su obaviješteni svi kontakti, a osoba je odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja”, navode iz Ministarstva zdravstva.

Poručuju i kako ovaj događaj jasno ukazuje da nema opuštanja, te da naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete, uistinu može sasvim slučajno biti zaražen koronavirusom.Beroš: Capak i Katalinić-Janković su u samoizolaciji

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u petak u Dubrovniku kako su u samoizolaciji ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković, nakon što je utvrđeno da su na stručnom skupu bili u kontaktu s osobom koja je naknadno razvila simptome Covid-19.

Beroš je rekao kako se Capak u četvrtak i testirao te je u ovom trenutku negativan.

“Te stvari se događaju. Tko god radi ovaj posao može doći u kontakt s oboljelima. Jutros sam se čuo s Capakom. Nastavit će raditi punim tempom od kuće, a vjerujem da neće razviti simptome”, izjavio je Beroš.

Rekao je kako jedanaest novooboljelih nije potpuno neočekivano, a dobro je da je riječ o hrvatskim građanima koji su se vratili iz područja gdje virus pojačano cirkulira.

“Naglašavam građanima da ne odlaze u te zemlje ako ne moraju, posebno ne grupno”, poručio je Beroš.

Dodao je kako širenje epidemije mogu spriječiti razmak, higijena i po potrebi nošenje maski.

Govoreći o epidemiološkoj slici Hrvatske Beroš je napomenuo kako će se mjere donositi sukladno stanju na terenu.

“Ako se pojavi novo žarište, reagirat ćemo na adekvatan način”, zaključio je Beroš.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime