SLIJEDI LI NOVI EGZODUS RADNE SNAGE? Austrija očekuje navalu radnika iz Hrvatske: Ukidaju se radne dozvole!

Stižu dobre vijesti za sve Hrvate koji planiraju trbuhom za kruhom u susjedstvo


Od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole.


Stižu dobre vijesti za sve Hrvate koji planiraju trbuhom za kruhom u susjedstvo.

Od početka srpnja iduće godine radnici će se puno će lakše zaposliti u Austriji. Naime, tada će se to tržište rada liberalizirati.

“To će značiti da više neće biti potrebno ispunjavati sve formulare koji se danas ispunjavaju. I neće biti potrebne radne dozvole. Uvelike će se smanjiti čitava procedura oko izdavanja svih dozvola za upućivanje radnika u Austriju. Danas praktički radnu dozvolu nije moguće dobiti”, kazala je za Novac.hr dr. Maria Škof.

Iznimka su turistički i ugostiteljski radnici koji dobivaju radne dozvole za rad u sezoni.

“Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti ju za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene.A od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole. To znači da se radnici mogu u Austriji zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da su nađu poslodavca”, kazala je odvjetnica.

Hrvatski radnici imat će i priliku da rade za hrvatske tvrtke u Austriji bez da traže austrijskog poslodavca, što znači da neće morati seliti s čitavim obiteljima nego da će moći u Austriji biti samo na privremenom radu, objašnjava odvjetnica.

A kada u Austriji rade za hrvatsku tvrtku, taj im je poslodavac dužan isplaćivati plaću sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru za tu branšu. Također, sukladno austrijskim propisima mora imati svoja radnička prava, slobodne dane, pravo na 13. i 14 plaću.

U slučaju da se hrvatski poslodavci u toj državi ne pridržavaju tih strogih propisa, kazne su vrlo stroge.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. Uskoro će se provoditi novi popis stanovništva i tada će se svi uvjeriti da se ništa posebno ne događa u Hrvatskoj. Hrvatska je devedesetih imala 4.5 milijuna stanovnika, a danas ima 4 milijuna stanovnika, to je logično obzirom da smo imali rat i da smo u međuvremenu ušli u EU, a ušli smo u EU upravo zato da se možemo slobodno kretati i zapošljavati. Prema tome ovo medijsko histeriziranje o egzodusu Hrvata su totalna glupost, ista glupost kao i medijsko histeriziranje o propasti turizma, ili medijsko histeriziranje o gladnima koji kopaju po kontejnerima. Kao što znate turizam nije propao, upravo suprotno, sezona je bila bolja nego prošla sezona kada smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti turizma, a što se tiče gladnih mi imamo puno manje onih koji kopaju po kontejnerima nego naprimjer razvikana Irska u kojoj živi preko 10.000 beskućnika, ili Francuska u kojoj živi 150.000 beskućnika, ili Engleska u kojoj živi čak 380.000 beskućnika dok se 8 milijuna ljudi hrani u pučkim kuhinjama.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime