Feštu svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara i putnika, na otok Vis došli su uveličati Slavonci! Komiža je u srijedu proslavila svoj dan, a u najribarskije mjesto na Jadranu stiglo je devet Slavonaca iz mjesta Antin u općini Tordinci. Radi se o članovima tamošnje udruge Dragovoljaca veterana domovinskog rat koji već godinama surađuju s viškom HVIDRA-om.

Njihovo prijateljstvo toliko je napredovalo da Višani svake godine u sve većem broju posjećuju Vukovar i njihov kraj povodom dana kada se obilježava pad Grada heroja, a Slavonci uzvraćaju svoj posjet na dan proslave Oluje, 5. kolovoza. Sada su prvi put došli vidjeti kako izgleda običaj paljenja broda u Komiži, ispred crkve sv. Nikole, a i sami su sudjelovali na procesiji i misi.

Nekoliko njihovih članova na misi je bilo odjeveno u tradicinalnu slavonsku nošnju, što je plijenilo posebnu pozornost Višana. Prava fešta uslijedila je navečer na komiškoj rivi, gdje su Slavonci prezentirali svoja kulinarska umijeća dijeleći ljudima besplatno slavonske specijalitete koje su spremili.

Višani u Vukovaru

Andrija Matanović iz Antina prvi je put u Komiži u zimskom dijelu godine, i kaže da je Vis podjednako lijep kao ljeti:

– Došlo je nas devet zajedno s načelnikom i dva općinska vijećnika te ja kao predsjednik udruge i članovi udruge Dragovoljaca veterana domovinskog rata općine Tornjici. Mi imamo razvijeno prijateljstvo s otočanima te sa HVIDRA-om otoka Visa. Odlučili smo se na taj potez kako bi spojili priče istoka i juga Hrvatske. Oni kod nas dolaze na obljetnicu pada Vukovara, a mi dolazimo na Vis obilježiti Dan pobjede i tako uzvratimo tu gostoljubljivost. Sada smo došli da vidimo ceremoniju Sv. Nikole i ostajemo tri dana. Zadnje četiri godine dolazi se u većem broju, a prije toga se dolazilo u privatnom aranžmanu zahvaljujući našem Antičaninu koji je sada trenutno na otoku Visu i to već traje desetak godina.

Priča oko Vukovara je svima zanimljiva i interesantna, kada Višani dođu kod nas u posjet njima se organiziraju brojni izleti i predavanja da vide i upoznaju što veći dio Slavonije uz svečani mimohod gdje daju pijetet Vukovaru. U zadnje dvije godine dolaze nam i učenici srednjih škola otoka Visa da se mlađim generacijama edukacijski približi naš kraj i povijest. Vjerujem kako je to već sada priča koja će trajati još puno vremena – kazuje nam Matanović.

Kaže da se Slavonci se nisu priviknuli na morske specijalitete, ali one koje spreme Višani uvijek vole kušati.

– Kad oni dođu kod nas uvijek im pripremimo kulena i kobasica, ali jedna večer je rezervirana za otočke proizvode koje prezentiraju naši Višani, a u njima uživa cijela općina. Kao što njih pri izlazu iz autobusa dočekaju tamburice koje odsviraju svoj tuš, nas tu dočekaju klape koje je uvijek ugodno poslušati – priča nam 42-godišnji Slavonac.

Otkrio nam je da je oduševljen običajima i procesijom u Komiži…

– Morali smo sve posebno fotografirati kako bi objasnili ljudima taj dio procesije i zahvale Sv. Nikoli jer je ovo poznato ribarsko mjesto i takvu tradiciju treba podržati i podijeliti s drugima – govori nam.

Iako je povod razgovora bio blagdan sv. Nikole, Matanovića nismo mogli ne upitati je li i u njegovom dijelu Slavonije iseljavanje stanovništva izraženo.

– Posljedice iseljavanja se itekako vide! Ako je centar sela prazan to je znak kako samo selo odumire. Kod nas je trenutno u općini barem sto obitelji odselilo u potrazi za boljim životom. Nije to kao u prošlosti da samo muškarci iseljavaju u Njemačku i Irsku u potrazi za poslom, to su čitave obitelji sa djecom. Država bi trebala na to više paziti i pokušati spriječiti, ali ne vidimo neki način da se to sada uspije. Žalosno! – zaključio je Matanović.

Slavonski Višanin

Josip Knezović (56) rodom je također iz Antina, ali već dugo živi na Visu.

Andrija Matanović i Josip Knezović

– Na otok Vis sam došao prije 17 godina iz šale. Došao sam pomoći nekim ljudima i onda sam ostao u Visu. Obišao sam cijeli Jadranski akvatorij, ali kada sam došao na Vis ovdje je bilo posebno i tu sam ostao. U Slavoniju sam išao 3-4 puta godišnje, ali kako vrijeme prolazi idem sve manje. Ovdje je moj dom, ali srce je ipak tamo gdje si odrastao.

Sama ideja za posjet Slavoniji je krenula od šale kada sam ja jedne godine otočanima predložio da otiđemo kod mene u Vukovar i tada je išlo nas 5-6, pa dogodine desetak, pa dvadeset, a ove godine išlo nas je vise od četrdeset.

Kada sam došao na Vis nisam konzumirao puno ribe, a sada ne mogu bez nje. Sve se to promjeni. Nisam ni vino pio, a sada uživam u njemu – priznaje nam viški Slavonac.

Gradonačelica: Posebno zajedništvo

Gradonačelnici Komiže, Tonki Ivković, bila je čast ugostiti goste iz Slavonije:

– Ove godine to je po prvi put i to mi je posebno drago. Oni su nas ugostili kada smo išli na mimohod u Vukovar. Bili su krasni domaćini. Ta suradnja viške HVIDRA-e i općine Tordinci traje već duži niz godina. Ove je godine 40 otočana otišlo u Vukovaru. Evo uzvratili smo dobrodošlicom i svakako ćemo ovu suradnju nastaviti. Ugošćavamo ih i u sezoni, dolaze oni nama i za Oluju i zaista je ovo još jedno posebno zajedništvo neobično Slavonije i malog otoka usred Jadrana – kazala nam je komiška gradonačelnica.

Načelnik Tordinaca: Prvi put sam na Visu

Načelnik općine Tordinci, Željko Matanović, bio je pun dojmova nakon dva dana provedena u Komiži:

– Prvi put sam na Visu što možda nije pohvalno, ali svakako, nije zadnji put. Ako mogu govoriti u ime svih kolega koji su došli ovdje, osjećam se izuzetno dobrodošlo. Domaćini, a to znači i HVIDRA i gradonačelnica i svi oni koju su nas ugostili, pružili su nam prekrasne trenutke na otoku. Amtosfera je sjajna, hrana je sjajna, apsolutno sve. Šteta da smo kratko tu, došli smo u utorak, a vraćamo se već u četvrtak. Što se tiče tradicije paljenje broda moram kazati da ništa slično nismo prije vidjeli, pa su nam mobiteli puni slika – kazao je načelnik.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0