Školovanje za kontrolora leta od sada u Splitu: “Ovo sada nam omogućuje da sami školujemo kontrolora koliko hoćemo”

Novi sustav osposobljavanja kontrolora donijet će velike uštede, a njime će se osigurati i mogućnost školovanja inozemnih kandidata u Hrvatskoj

Splitski kontrolori zračnog prometa razvili su softver koji će omogućiti prikaz stvarnog radnog okruženja. Riječ je o prvom proizvodu koji su u cijelosti izradili naši stručnjaci. Tako više nema potrebe za skupim školovanjem u inozemstvu, a na predstavljanje u Split stigli su i prvi kandidati.


U splitskoj Zračnoj luci probrana ekipa. Budući kontrolori zračnog prometa koji će se prvi put u cijelosti školovati u Hrvatskoj. Javnosti je predstavljen novi sustav osposobljavanja kontrolora.

– Sustav školovanja na koji smo do sada trošili novac je bio od 10-15 milijuna godišnje za potrebe kontrolora u Hrvatskoj – rekao je Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračnog prometa.

Hrvatski su se kontrolori kojih je trenutno 270 do sada školovali u Njemačkoj, Švedskoj, Italiji ali jedan splitski talentirani programer i uspješni 3D dizajner izradili su softver, pojednostavljeno simulator čija konzola predstavlja radno mjesto toranjskog kontrolora.

– Ovo sada nam omogućuje da sami školujemo kontrolora koliko hoćemo – rekao je Željko Lipanović, kontrolor zračnog prometa.

Novi sustav osposobljavanja kontrolora donijet će velike uštede, a njime će se osigurati i mogućnost školovanja inozemnih kandidata u Hrvatskoj. Pandemijsko zatišje na nebu i domaća pamet iskorišteni su u Splitu na najbolji mogući način.


Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
2
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime