Kao što je u tajnosti ovog 20. rujna postavljena na vrh Riječkog nebodera, tako je tajno danas u jutarnjim satima i skinuta skulptura s motivom zvijezde – rad “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića.

S obzirom da su u sklopu programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture najavili da će zvijezda biti postavljena do 4. listopada, nekoliko dana prije Novi list je kontaktirao EPK s pitanjem kad će zvijezda točno biti demontirana, međutim dobili su odgovor da im to ne mogu reći.

Na jednak način postavljanje zvijezde, kao što je to uobičajeno kad je riječ o drugim događanjima u sklopu EPK-a te ostalim zbivanjima u Rijeci, nije prethodno najavljeno ni medijima ni javnosti. Zvijezda je tako jednostavno 20. rujna “osvanula” na vrhu Riječkog nebodera – na dan kad je Rijeka u Drugom svjetskom ratu vraćena u okrilje Hrvatske. Kako je objašnjeno, pod tom se zvijezdom vodila i bitka za Rijeku u kojoj je poginulo 2.800 partizana pa ona na sebi, danas kao umjetnička instalacija, ima 2.800 crvenih stakalaca koja podsjećaju na te žrtve.

Postavljanje zvijezde izazvalo je kontroverzne reakcije, demonstracije pa čak i performans u kojemu je spaljena kartonska crvena zvijezda.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime