SJAJNE VIJESTI ZA DALMACIJU Nakon pršuta, dalmatinska panceta i pečenica dobile europsku oznaku zemljopisnog podrijetla

"Od danas su sva tri dalmatinska suhomesnata trojstva zaštićena europskom oznakom kvalitete"

Europska komisija odobrila je zahtjev Hrvatske za upis „Dalmatinske pancete“ i „Dalmatinske pečenice“ u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). „Dalmatinska panceta“ je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika od krtog svinjskog mesa.


Proizvedena je u Dalmaciji i ima posebna organoleptička svojstva, blago slankast okus, mekoću, topljivost i sočnost pri žvakanju uz blago izraženu aromu po dimu. Ta su svojstva rezultat posebne metode proizvodnje i dalmatinske klime.

Vještina konzerviranja mesa soljenjem i sušenjem proširila se Dalmacijom još u vrijeme dok je ona bila pod upravom Starog Rima. Navedena vještina se prenosila kroz generacije i vremenom se usavršavala te se uz povoljne klimatske uvjete i stalno dostupnu morsku sol razvio postupak prerade koji je postao tradicionalan za područje Dalmacije.

Ti novi nazivi uvršteni su među 1.512 već zaštićenih prehrambenih proizvoda navedenih u bazi podataka eAmbrosia. Za više informacija pogledajte stranice o politici kvalitete.

– Od danas sva tri dalmatinska suhomesnata trojstva su zaštićena europskom oznakom kvalitete. Nakon Dalmatinskog pršuta, oznake su danas dodijeljene Dalmatinskoj panceti i Dalmatinskoj pečenici – najbolja europska preporuka za hladne zimske dane! – poručio je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

Europskim oznakama kvalitete, odnosno zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu s propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
15
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime