Širi se snimka na kojoj crnac brutalno mlati bijelog prodavača u Americi

Napad se dogodio još 15. svibnja, nakon čega je snimka procurila i postala viralna na društvenim mrežama, a danas ju je na Twitteru podijelio i američki predsjednik Donald Trump

IZ SAD-a posljednjih tjedana pristižu brojne snimke međurasnog nasilja, kako policijskog tako i prosvjedničkog. A nova snimka napada iz Flinta u Michiganu ističe se po svojoj brutalnosti iako ne uključuje prosvjednike ni policiju.


Za razliku od snimke policijskog ubojstva crnca Georgea Floyda u Minneapolisu u Minnesoti, čije je ubojstvo od strane policije i potaklo velike prosvjede i nerede diljem SAD-a, žrtva na ovoj snimci je preživjela. No u ovom slučaju crnac je bio napadač, a žrtva bijelac – točnije, prodavač u robnoj kući poznatog trgovačkog lanca Macy’s, piše Index.

Napad se dogodio još 15. svibnja, nakon čega je snimka procurila i postala viralna na društvenim mrežama, a danas ju je na Twitteru podijelio i američki predsjednik Donald Trump. On je retvitao objavu Matta Walsha, kolumnista američkog desničarskog portala Daily Wire, koji je osnovao politički komentator Ben Shapiro.

“Pogledajte što se ovdje događa. Gdje su prosvjednici? Je li ovaj muškarac uhićen?” komentirao je Trump uz Walshov tvit.

“Ovo je užasan zločin iz mržnje”

“Ovaj tip je brutalno napao zaposlenika Macy’sa zbog njegove rase i onda ga oklevetao tvrdeći da mu je rekao n-riječ, što je laž. Ovo je užasan zločin iz mržnje i, da su rase obrnute, bila bi jedina stvar o kojoj bismo razgovarali danima”, komentirao je pak Walsh uz video. N-riječ je ublaženi izraz za pogrdnu riječ “nigger” (crnčuga), koja se u SAD-u izbjegava kao govor mržnje prema crncima.Samu snimku napravio je i objavio brat crnog napadača, michiganski reper FT Quay. Njegov brat na snimci s leđa udara bijelog prodavača, koji nosi masku na licu, nasred trgovine. Nakon što ovaj pada na pod, ostaje ležati na leđima podižući ruku ne bi li se obranio od napadača koji se prijeteći nadvija nad njim.

Napadač zatim prodavaču kaže “ne diraj me, crnčugo” (iako je žrtva bijelac), slijedi ga i prodavača, koji puže na podu i pokušava se odmaknuti, još najmanje dva puta udara šakom u glavu, unatoč njegovom ponavljanju da mu je žao i molbama da ga prestane tući.

“To je naprosto bio njegov instinkt”

22-godišnji Quay je naknadno izjavio da je njegov brat nasilno reagirao “u afektu” nakon što ga je prodavač nazvao “n-riječi”. Prodavač je, tvrdi Quay, razgovarao s nekim preko mobitela i, nakon što ga je Quay nešto upitao, osobi na mobitel rekao “ma nitko, samo neki crnčuga”, referirajući se na Quaya.

“I naprosto, što je drugo trebao napraviti? U ovo vrijeme i doba nije znao što bi drugo napravio. To je naprosto bio njegov instinkt”, dodao je Quay za New York Post i požalio se da je zatrpan rasističkim prijetnjama na društvenim mrežama.

O napadu se u petak oglasio i Macy’s, koji je neizravno dao do znanja da njihov prodavač nije vrijeđao Quaya na rasnoj osnovi, odnosno da je ta optužba lažna.

“Napad nije bio isprovociran”

“Vrlo smo ožalošćeni zbog incidenta koji se dogodio u ponedjeljak u Macy’s Genesee Valleyju, budući da je sigurnost kupaca i kolega Macy’sa naš najviši prioritet. Nasilje na radnom mjestu bilo koje vrste neprihvatljivo je. Svi videomaterijali od te večeri pregledani su i jasno je da napad nije bio isprovociran”, priopćio je glasnogovornik Macy’sa za lokalni medij, javlja Index.

Policija je pak priopćila kako je dobila prijavu o napadu, ali da je napadač, “mladi crni muškarac”, zajedno s još jednim pojedincem pobjegao s mjesta događaja prije nego što je policija stigla te da se za njima traga.

Međutim, Walsh je danas upozorio kako je neshvatljivo da policija još nije uhitila napadača, budući da ima njegovo ime i snimku zločina.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime