Prošlo je više od dva tjedna od potonuća tegljača Bourbon Rhode, a našem Dinu Miškiću i šestorici članova njegove posade i dalje nema traga ni glasa.

Potraga se intenzivirala 8. listopada kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu. Dan poslije satelitske snimke otkrile su objekt na Atlantiku koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi. U noći sa srijede na četvrtak Francuzi su na ovo područje poslali još jedan brod za spašavanje.

Nažalost, najnovije satelitske snimke od petka nisu otkrile ništa što bi pomoglo u potrazi za nestalim pomorcima. To je za Dnevnik.hr potvrdila šefica Europske agencije za sigurnost mora (EMSA) Maja Markovčić Kostelac.

– Nismo ništa vidjeli iako je vrijeme lijepo, na snimkama se nije pokazalo ništa. Mi ćemo i dalje snimati to područje, kako su Francuzi zatražili do ponedjeljka. Jednom dnevno stižu nam snimke kako sateliti prolaze. Francuzi su izvijestili o četiri broda u području traganja – kazala je Markovčić Kostelac.

“Dragi prijatelji, potpuno smo svjesni objavljene fotografije. Tim je veoma zauzet i daje sve od sebe da provjeri i potvrdi informaciju. Čim saznamo da li je istina, obavijestit ćemo vas. Molim vas da se suzdržite od kontaktiranja admin teama, da im ne oduzimate dragocjeno vrijeme.

Hvala vam na strpljenju i podršci” – napisala je administratorica Facebook grupe “Bourbon Rhode Rescue”, nakon što je u toj grupi objavljena jedna optimistična, ali potpuno neprovjerena informacija koja je ubrzo potom izbrisana.

U petak navečer se društvenim mrežama proširila vijest da je splav s nestalim pomorcima koji se već danima traže na Atlantiku, a među kojima je i Hrvat Dino Miškić, pronađena.

Informaciju je prvo objavila jedna žena na Facebooku, a onda se munjevito počela širiti. Žena je napisala da je splav pronašao i iz mora dignuo turski brod te da se još uvijek ne zna u kakvom su stanju pomorci. U odgovoru na pitanja korisnika Facebooka napisala je da joj je muž pomorac i da “je u kontaktu s brodovima”.

Index je odmah po objavi ove informacije započeo s njenom provjerom.

Prijateljica nestalog kapetana: Apsolutno nemamo nikakve takve informacije

Prvo je kontaktirana Đurđa Šarić, prijateljica nestalog kapetana koja je jedna od ključnih osoba u ekipi koja je pokrenula akciju Bourbon Rhode Rescue.

“Što se tiče ovoga na Facebooku, mi apsolutno nemamo nikakve takve informacije. To bi bila najsretnija vijest i ako je dobijemo, objavit ćemo je cijelom svijetu”, rekla je za Index Šarić.

Informaciju je komentirao i Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca.

Tajnik Sindikata pomoraca je uvjeren da je ovo laž

“Ako mislite na ovu patku na Facebooku, nemamo nikakve takve vijesti. Bojim se da je ta informacija samo to – patka, i vrlo sam uvjeren u to”, rekao je za Index Melvan koji se poslužio i jednom eksplicitnom usporedbom kako bi dokazao koliko je uvjeren da je ovo laž, no ta usporedba nije za javnost.

U međuvremenu je žena koja je pokrenula masovnu histeriju obrisala prvotnu objavu, a napisala je drugoj u kojoj “lijepo moli da ju se ne napada” i kaže da je “samo željela podijeliti sreću i nadu u dobroj namjeri”.

Ne širite neprovjerene informacije, čekajmo službenu

Na kraju je i tu objavu obrisala.

U ovakvim je situacijama važno napomenuti da je dobro suzdržati se od širenja neprovjerenih informacija i vjerovati prvenstveno provjerenim izvorima, a to sasvim sigurno nisu nasumični ljudi na društvenim mrežama, koliko god možda imali uvjerljivu priču.

Nakon svega su se oglasili i moderatori Facebook grupe Bourbon Rhode Rescue.

Nikakvih provjerenih informacija o tome da je informacija koja se pojavila točna, dakle, nema.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime