Proljeće je vrijeme kada zmije izlaze iz hibernacije. Čim noći postanu toplije, a to znači kada minimalna temperatura ne pada ispod 7 Celzijevih stupnjeva, kreće buđenje zmija. Danju traže osunčane pozicije gdje se griju.

U proljeće su to najčešće kamene površine jer se kamen najbrže zagrije pod sunčevim zrakama i dugo drži toplinu, što zmijama odgovara. Zmije su u proljeće najaktivnije i posebno im odgovaraju temperature između 20 i 25°C.

Od naših zmija poskok je najotrovniji i njega se treba najviše paziti. Najbitnije je da znate kako on izgleda. Smatram da bi svaki čovjek koji se bavi aktivnostima u prirodi morao poznavati naše zmije, a posebno poskoka koji je poseban i drugačiji od drugih zmija.

Ostale zmije su puno aktivnije od poskoka i čim osjete vibracije u tlu, koje nastaju uslijed hodanja u njenoj neposrednoj blizini, one bježe. Poskok se oslanja na svoju kamuflažu i često zna ostati na grani ili kamenu.

Ne dirati zmiju

Najvažnije pravilo je da se zmije ne dira. Neovisno o kojoj se zmiji radi, moj savjet je da ih pustite na miru odnosno da ih ne uznemiravate na bilo koji način. Samo ih zaobiđite ako ih vidite. To je najbolje rješenje za susrete čovjeka i zmije.

Berači šparoga

Ako berete šparoge najjednostavnije je nositi sa sobom štap i prije guranja ruke u nepregledni grm jednostavno par puta pročešljati ga štapom za svaki slučaj. Poskok uistinu ima savršenu sposobnost kamuflaže i samo ga iskusno oko može uočiti u grmu.Jako se teško u isto vrijeme koncentrirati na traženje šparoga i traženje zmija, tako da je štap u tom trenutku najbolja opcija.


Na fotografiji nije zmija nego mladi blavor. Blavor je sigurno vraćen u prirodu.