Selak Raspudić napala Plenkovića u saboru: Poznajete li vi uopće Hrvatsku?

Burno je u saboru


Sabor danas raspravlja o vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca, prenosi Index.


Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenim katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima i najveću prisutnost na tom području.

Sjednica je počela u 9:30 sati, a odmah na početku Marija Selak Raspudić (Most) zatražila je stanku.

“Poznajete li vi Hrvatsku? Znate li krajeve kojima upravljate? Znate li koje su jedinice potpomognuta područja? Slobodno me demantirajte. Onda biste znali da je u 4. kategoriji s Petrinjom Donja Stubica i da će se po vašem neodrživom zakonu Stubica obnavljati s 80, a Petrinja sa 100 posto? Diskriminirate potpomognuta područja koja se nalaze u istoj kategoriji. Treba konačno reći građanima da se ovdje radi o konstrukcijskoj obnovi, oni neće ući u nove domove”, poručila je Selak Raspudić premijeru Andreju Plenkoviću koji je također na sjednici sabora u ime predlagatelja.

Stanku su zatražili i Dalija Orešković (Centar i Glas), Krešo Beljak (HSS) i Branko Bačić (HDZ).“Vidi se da je zakon jedna od najvećih obmana. Ne samo da se Zagreb neće obnoviti, nego će se zakamuflirati ionako oronulo stanje. Nitko ne kaže koliko će građane koštati puna obnova i što to znači kad se država povuče sa skelama”, rekla je Dalija Orešković, prenosi Index.

Beljak: Plenković nije čarobnjak

Krešo Beljak u ime HSS-a i HSU-a tražio je stanku kako bi se konzultirali oko prijedloga zakona i vidjeli postoje li još neke manjkavosti.“Kao gradonačelnik Samobora, znam da neke stvari ne mogu ići kako to zamišlja netko tko nema iskustva. Plenković niti itko od nas nije čarobnjak. Podržimo svi zajedno to, ljude koji su stradali ne zanimaju politička prepucavanja nego da se njihovi gorući problemi riješe što prije. Zamolit ćemo one koji odlučuju da puste ego na stranu, da se napravi sve što je moguće kako bi se pomoglo”, rekao je Beljak.

Tomislav Tomašević kazao je da ima dosta stvari u Zakonu koje treba razriješiti.

Grbin: Ako je neko područje slabije razvijeno, ne smijemo ih diskriminirati

Peđa Grbin je pitao na koji će se način osigurati da građani Siska budu jednako tretirani kao građani Petrinje ili Gline.

“Raditi diskriminaciju kako je nastao uzrok nerazvijenosti nekog kraja je potpuno neprimjereno. Ako je neko područje slabije razvijeno, ne smijemo ih diskriminirati. Svima koji su potpomognuti moramo pomoći. Stanku ću iskoristiti kako bih uputio apel premijeru. Jučer smo pokušali dobiti odgovor kako će se osigurati da sve sredine koje su stradale u potresu budu tretirane na isti način ako se radi o nerazvijenim krajevima”, rekao je Grbin.

Plenković: Zastupnica Selak Raspudić puno čita, ali možda neprecizno

Nakon stanke premijer Andrej Plenković preuzeo je riječ za govornicom.

“Zastupnica Selak Raspudić puno čita, ali možda neprecizno. Rekli ste Donja Stubica, možda ste se zabunili i mislili na Gornju. Naravno da što se tiče indeksa razvijenosti znamo što je gdje. Što se tiče ostalih, samo je Sisak iz SMŽ u drugoj skupini. Mislim da smo oko ovog zakona prije nekoliko mjeseci postigli dobar konsenzus, ne vidim zašto ga ne bi postigli i sada”, rekao je Plenković uvodno.

Plenkovićevo izlaganje o zakonu

Plenković je rekao kako misli da su oko ovog Zakona postigli jako dobar konsenzus, a slična ambicija je da to naprave i sada.

Potresi 28. i 29. prosinca prije svega pogodili su Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju i imali su katastrofalne posljedice. Mi smo kao institucije bili na licu mjesta odmah, došli u pomoć sugrađanima i u tom trenutku prioritet je bio potraga za osobama pod ruševinama. Želim zahvaliti svima – HGSS-u, liječnicima, Crvenom križu, vatrogascima, građanima volonterima. U ime Vlade želim izraziti obiteljima poginulih sućut. Cilj Vlade je da omogućimo povratak u normalan život što prije, to podrazumijeva i dodatnu revitalizaciju gospodarstva. Jedan aspekt je još važan, nemamo precizne procjene razmjera štete, očito je da su goleme. Za sada znamo da je u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno 36.617 zgrada za pregled, od čega je pregledano 20.370, od kojih je 2.575 neupotrebljivo, a 4.212 privremeno neupotrebljivo. U Karlovačkoj županiji prijavljeno je 804 zgrade, u Zagrebačkoj 3.587, u Zagrebu 3.110, u Krapinsko-zagorskoj 232.

Poduzeli smo nekoliko hitnih mjera. Donijeli smo odluku o 120 milijuna kuna pomoći, ukinuli smo propusnice, oslobodili smo građane plaćanja cestarine i plaćanja režije, oslobodili donacije plaćanja PDV-a, proglasili katastrofu, radimo na popisu šteta. Stambenih kontejnera smo od naših proizvođača naručili 428, a mobilnih kućica 264. HEP je priključio 650 privremenih smještajnih objekata. Organizirali smo prehranu za stradale. Zahvaljujemo kuharima volonterima koji su dali velik doprinos. Na računu u MVEP-u prikupljeno je 77 milijuna kuna, na računu Crvenog križa je preko 40 milijuna kuna. Vlada je osnovala posebnu radnu skupinu za gospodarsku revitalizaciju ovog područja.

Ovo je područje koje je puno propatilo i koje se još oporavlja od Domovinskog rata i zato je potpomognuto. Brojne zemlje su nam pomogle i dale donacije. Što se tiče Zakona o obnovi, prvo mi smo proglasili katastrofu nakon što smo dobili informacije od Stožera o razmjerima šteta. Riječ je o ruralnom kraju gdje su stradale većinom obiteljske kuće. Prilagodba Zakona išla je u nekoliko pravaca. Jedan je da s obzirom na razmjere šteta i ekonomsko stanje u županiji izađemo više u susret nego smo to predvidjeli za prvi potres te da angažiramo središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje”, rekao je premijer u svom obraćanju u saboru.

Selak Raspudić dobila opomenu

Selak Raspudić je odmah zatražila povredu poslovnika, prenosi Index.

“Premijeru, izrekli ste neistinu. Spomenula sam Donju Stubicu, ali sam po pitanju financiranja izričito rekla Gornja Stubica. No, opraštam vam jer vi uopće ne znate razliku”, rekla je i zaradila opomenu od predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime