SDP SPLIT: “Ograničenje prava na pobačaj – danas Poljska, sutra Hrvatska?”

"Pokušajte zamislite situaciju da se pokušavaju ograničiti prava muškarca na njegov izbor o svojoj budućnosti i zdravlju. Nemoguće za zamisliti, zar ne?"


– Na žalost, Poljska i Hrvatska imaju dodirnih točaka po pitanju smanjenja prava žena. U Poljskoj su ponovno izbili prosvjedi jer je stupio na snagu problematični zakon o pobačaju. Sada je pobačaj omogućen samo u slučaju incesta, silovanja ili ako je majčino zdravlje u pitanju. Npr. u slučaju deformacije fetusa – pobačaj je zabranjen. Znači, ženu se tjera da iznese trudnoću do kraja ne mareći pritom na njeno psihičko zdravlje i strašne posljedice koje je očekuju. S tim su poljski vladajući političari poručili da žena služi samo za rađanje, ona nema pravo na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece – priopćila je Maja Giljanović, članica Gradskog odbora SDP-a Split i članica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.


– Zabranom pobačaja direktno se i ugrožava zdravlje žena. Prisiljava se žene na porod, ili da se okrenu opciji ilegalnog pobačaja u nekim mračnim podrumima, s napola školovanim liječnicima koji će na njima vježbati taj zahvat i pritom sve skupo naplatiti. A ako nešto pođe po zlu, žene su opet prepuštene same sebi. Svi oni koji žele zabraniti ženama pravo na izbor, nisu ‘ZA’ život, već su protiv žena i jačanja njihove uloge u društvu.

A kakvo to veze ima s nama? Hrvatsku čeka novi zakon o pobačaju, a zbog epidemije koronavirusa, na žalost, u sjeni je prošla najava ministra Beroša da pobačaj neće biti besplatan te da će žena prije morati proći savjetovanje. S tim se narušava autonomija žena, odugovlači zahvat te je upitna i pristranost osoba koje će žene savjetovati. A tek problem s prizivom savjesti – čujemo da u KBC-u Split 32 od 34 ginekologa ne rade pobačaje. Otišlo je predaleko. Dosta je! Pobačaj treba biti besplatan i dostupan u svim javnim klinikama! Pravo je žena da odlučuje o svom tijelu bez da ulazimo u njene razloge. SDP je dao prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće. Vrijeme je da takav izglasamo i obranimo stečena prava.

I za kraj, pokušajte zamislite situaciju da se pokušavaju ograničiti prava muškarca na njegov izbor o svojoj budućnosti i zdravlju. Nemoguće za zamisliti, zar ne? – poručuje Giljanović.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
4Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime