Podijelite

Na marjanskoj Prvoj vodi SDP-ovci Arsen Bauk, saborski zastupnik, i predsjedik splitskog ogranka Goran Kotur zatražili su uvođenje u Zakon o šumama kategoriju “lokalne šume”. Svoj zahtjev obrazložili su na konferenciji za medije na Prvoj vodi, a naveli su kako je i takav stav splitskog Gradskog vijeća te da ne žele da se država upiše kao vlasnik što traži DORH i da onda “plućima grada” upravljaju Hrvatske šume.

– Marjan se Splitu može oduzeti samo glasovima splitskih HDZ-ovaca – poručio je Bauk i pozvao sve splitske zastupnike da podrže ovaj prijedlog, posebice HDZ-ove. Dotaknuo se i vertikalom HDZ-a i kako su pokazali u posljednje vrijeme da imaju svoje mišljenje mimo onog vodstva stranke, pa se zato nada da će stati i uz njihov prijedlog.

– Ako su Hrvatske šume toliko neprohodne, toliko čvrste i zatvorene da mogu kroz sustav ovo progurati, onda su zaslužili naziv “Hrvatske prašume” jer su prašume toliko čvrste, zatvorene i neprohodne – kazao je Bauk te se zapitao što Splitu ostaje ako mu Marjan uzme država, a Bene su već pod upravljanjem Županije.

Kotur smatra gospodarenje Hrvatskih šuma Marjanom pogubnim za protupožarnu zaštitu jer ulažu manje nego Grad Split

– Kategoriju lokalnih šuma poznaje 18 zemalja Europske unije, a četiri ‘ostale’ – rekao je Kotur i dodao kako je ovaj prijedlog praksa i u drugim državama EU.

Zaključio je s tim kako Hrvatske šume nemaju interes za Marjanom, a to vidi po tome da im je trebalo 9 mjeseci da potpišu ugovor s Javnom ustanovom za obavljanje određenih šumarskih radova.

– Primarna je protupožarna zaštita, ali i na simboličnoj razini je važno da kao ponos grada Marjan ostane splitski – zaključio je Kotur.

 Podijelite