SASTANAK O KAREPOVCU Andro Krstulović Opara i Ante Čikotić hitno otputovali u Ministarstvo u Zagreb

Danas smo prihvatili poziv gradonačelnika i zajedno smo u ministarstvu na temu sanacije Karepovaca. Moramo skupiti glave jer je zdravlje i kvaliteta zraka za sve građane na prvom mjestu -napisao je Čikotić

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i gradski vijećnik MOST-a Ante Čikotić, optutovali su tijekom dana u Zagrebu u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Tema sastanka bit će stanje na splitskom Karepovcu.


Iz gradske uprave opovrgavaju da sastanak ima veze s požarom, već s planom sanacije.

Karepovac je već godinama ekološka bomba Splita i Dalmacije, no dodatni problem javio se kada je požarna linija u ponedjeljak navečer prešla preko ovog odlagališta otpada. Iako je vatra ugašena, sve do današnjeg dana dolazilo je do povremenog izdimljavanja, a građani se zadnja 24 sata žale na nesnosan smrad.

Nastavni zavod za javno zdravstvo jutros je objavio da vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti i da razloga za uznemirenost građana nema.

– Ovo je tema koja nadilazi dnevnopolitičke teme i tiče se sigurnosti svih građana. O sadržaju sastanka javnost će biti upoznata nakon sastanka – kazao nam je Čikotić.

Čikotić je danas objavio status na svome Facebooku vezano uz mjerenje koncentracije plinova na Karepovcu:


– Drago mi je da su mjerenja na CO2, NOx, H2S pokazala da nema štetnog utjecaja na kvalitetu zraka, međutim ako želimo biti u potpunosti sigurni potrebno je hitno i neodgodivo zatražiti od cerificiranih ovlaštenika mjerenje produkata izgaranja koji nisu prezentirani u analizi Zavoda za javno zdravstvo. Ako se hoće kvalitetan uvid u problematiku i kvalitetno informati javnost nije dovoljno mjeriti CO2, NOx, H2S. Potrebno je mjeriti heterociklicki aromatski ugljikovodike, PAH-ove, dioksine, klorirane ugljikovodice, alifatske i aromatske ugljikovodike, benzofurane i teške metale. Ovo pitanje nadilazi dnevnu politiku i želimo okupiti sve koji žele doprinjeti rješavanju ovog problema. Sanacija Karepovca i uvođenje sustavnog ekološkog gospodarenja otpadom s individualnom odgovornosti biti će nam prioritet u slijedećem razdoblju i za ovu konkretnu temu želimo izgraditi nacionalnu, gradsku platformu sa svim zainteresiranim dionicima stručnom javnosti, čelnicima i predstavnicima središnjih tijela, regionalne i lokalne samouprave kako bi zajedno napravili najbolji posao za građane Splita.

Danas smo prihvatili poziv gradonačelnika i zajedno smo u ministarstvu na temu sanacije Karepovaca. Moramo skupiti glave jer je zdravlje i kvaliteta zraka za sve građane na prvom mjestu -napisao je.I MOST-ovci gasili požar

Bez twittanja, Facebook statusa i priopćenja, jednostavno su otišli pomoći gasiti.

Ante Čikotić, Miro Bulj i Ivana Ninčević Lesandrić, Martin Pauk i mnogi drugi učinili što i većina građana – stavili su sebe na raspolaganje onda kada je bilo potrebno.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0