Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

SAMO POZITIVNO Ugledajmo se na stare Rimljane

Rimljani su prije 3000 godina gradili svoja naselja na podzemnim cisternama u koje su sakupljali kišnicu, napominje kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija
MASLINAR / Foto: PRESS23. rujna 2022. 17:26
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Gori i nebo i zemlja. Ne mogu niš, ni po friški kruh ne idem dok se ne potroši zadnja feta. Jer koga je volja čekat red za kruh,  nismo mi navikli na to, zima nas razmazi, kad smo sami na cesti i u marketu, i još imamo vremena, a trgovkinje volje, razmijenit koju riječ. A sad ne samo da moramo čekati, nego ga i duplo platiti. Nego eto, već cijelu šetimanu prakticiram istu mantru: narežem kruh, namažem uljem, stavim da malo zagori, pa gore-dole par puta češnjakom da zamiriše, uzmem par pomidora, pa na sitne kocke, naberem ono čega imam, ili ono što je preživjelo, origana, bosiljka i mente, fino nasjeckam, zalijem sve s uljem bez zadrške, papra po volji, razmrvim fetu ili neki drugi svježi sir i voilà . Evo skuhala sam. Imam i onu verziju kad nije bilo ništa za ubrati, ni pomidora, ni trava, pa sam dvi tvrde nektarine fino narezala, zalila uljem, rastrgala mozzarellu, stavila par feta pršuta, bio je ponekad tu i neki omekšali avokado za dozu egzotike, koricu dva limuna i šaku kuhanog ječma, i dobar tek. Ne bi rekli, ali te nektarine, onako hrskave, daju posebnu notu, probajte.

Mali doprinos

Rekla bih da je to moj mali doprinos održivosti, ili drugim riječima, borba protiv inflacije, nepotrebnog zagrijavanja kuće kuhanjem, nepotrebne potrošnje vode, dakle štednja resursa, a na kraju, ipak najviše uštedim živce. A recimo da je s gurmanske strane sve zadovoljeno mirisima i okusima ljeta za stolom, lakoćom nabacivanja namirnica, ovisno o tome što se u datom trenutku nudi. Vrlo ležerno, ali i promišljeno.

A moramo se naviknuti razmišljati ekonomično, kriza je svuda oko nas. Osim one s energentima, s novcima, s podivljalim cijenama, kriza je i s vodom. Nismo u Istri imali redukciju vode dugo godina, točno deset, zaboravili smo kako je bilo. Evo nas opet, kiše ni u tragovima, sve je suho, ni one vlage u zraku nema koja bi navečer zarosila, navlažila list, suh je zrak, i korita rijeka, zemlja je raspuknuta i žedna, i maslina. I mi smo žedni normalnosti, žedni smo jedne banalno jednostavne, predvidive i sasvim uobičajene godine… baš kao krajem devedesetih, početkom dvijetisućitih. Kad su bile normalne količine turista, novaca, radnika, vode, normalne cijene, isključivo u kunama. Nemamo više ni nekih posebnih pretenzija vezano za urod, želimo samo da ne moramo baš svake godine rješavati krizne situacije. A suša je jedna od daleko ozbiljnijih. Ne samo zato što nas je zatekla sad, potpuno nespremne kao i dosad, nego jer smo sve svjesniji da ovo nisu iznimke, već fenomeni koji će postati sve učestaliji dok ne postanu normalni.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar...

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
3
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
18
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
30
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
43
min
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
56
min
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.