Mons. Dražen Kutleša za Laudato TV pojasnio je s kakvim je osjećajima primio odluku pape Franje o imenovanju za nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije.

– Osjećaji su pomiješani. Ipak sam devet godina u ovoj biskupiji. Nakon nekog vremena, teško je, no s druge strane, nisam postao ni svećenik ni biskup da vršim svoju volju. Znam se našaliti.

– I biskupi moraju slušati kad ih Papa premješta. Mi od svećenika tražimo poslušnost kad ih premještamo, tako i biskupi moraju slušati kad ih Papa šalje na nove službe. Nadam se da će moja nova služba biti plodonosna za vjernike kojima idem, i za mene – kazao je mons. Kutleša.

Dodao je i to kako će do daljnjega nastaviti službu i u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, dok Sveta Stolica ne providi novog biskupa, a nada se da će to biti što prije. Pojasnio je i to kako će izgledati preuzimanje nove službe:

– Biskup konzultorima nadbiskupije i nadbiskupu mora pokazati bulu te ne ulazi kao nasljednik, nego onaj koji će nadbiskupu pomagati i u toj službi raditi. Mons. Marin Barišić i dalje ostaje nadbiskup, zato se i moja služba zove koadjutor – onaj koji biskupu pomaže u njegovu vršenju službe. Tek kad nadbiskup Barišić navrši kanonsku dob, i Papa prihvati njegovu ostavku, tada dolazi do primopredaje i preuzimanja službe nadbiskupa.

Mons. Kutleša službu nadbiskupa koadjutora preuzet će na svečanoj Večernjoj molitvi u četvrtak 3. rujna u 18 sati u katedrali Sv. Dujma u Splitu, prenosi IKA.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime