Rijedak sindrom kod djece zaražene koronom: Osam slučajeva u Splitu

Neki su bili i u u vitalno ugrožavajućem stanju


Nakon što je cijelu Hrvatsku pogodila smrt 11-godišnjeg dječaka od upalnog sindroma nakon korone, koji je preminuo u bolnici u Zagrebu, doznaje se o liječenju djece s ovim sindromom i u drugim bolnicama, javlja Nova TV.


– U situaciji kad dijete ima visoku temperaturu, osip, grlobolju, bolnost u trbuhu, povraćanje, proljev, većina ljudi se i uputi u zdravstvene institucije. Napomena i za zdravstvene djelatnike je da razmišljaju o ovom sindromu, da se djeca testiraju, osobito ako roditelji znaju da je dijete boravilo negdje gdje je bilo pozitivnih – poručuje Alemka Markotić.

I u Rijeci se liječio dječak s teškom situacijom. Srećom, on je izliječen. I sami liječnici tek uče o svemu.

– Umor, osip vrlo često otok i crvenilo dlanova i tabana, a onda i zahvaćenost vitalnih organa kao što su bubrezi, srce, jetra, dišni sustav i čitav spektar neuroloških simptoma – objašnjava Jelena Roganović, predstojnica klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Najčešće obolijevaju malena i nešto starija školska djeca, češće dječaci nego djevojčice. Liječnici smiruju i ističu da djeca najčešće prebole koronu bez puno simptoma i posljedica.

Osam slučajeva u Splitu

U Splitu je bilo osam slučajeva djece s upalnim sindromom nakon koronavirusa, od kojega je u Zagrebu preminuo 11-godišnji dječak.Dosad se vjerovalo da su djeca zaštićena od težih oblika korone, no smrtni slučaj, iako je rijetkost, izazvao je dodatni strah.

– Dijete u toj dobi koje je na početku života, da se izgubi na taj način, to je prestrašno. Čast liječnicima – kaže Splićanka Dunja.– Mi smo dosada hospitalizirali osam bolesnika koji su imali kriterije bolesti da bi zadovoljili dijagnozu multiupalnog sindroma. Na sreću svi su izliječeni, od toga su dvoje bili u vitalno ugrožavajućem stanju – kazao je Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC Split.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
23
Grrr
2
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime