Među posjećenijim stavkama iz bogatog programa trećeg dana Mediteranskog festivala knjige bila je panel rasprava “MIS’79 – Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji”. Zašto?

Ovog rujna navršava se 40 godina od Mediteranskih igara 1979., najvećeg sportskog događaja u povijesti Dalmacije. Nije on, kako se moglo čuti u prepunoj sali, bio samo sportski događaj već i početak razvoja infrastrukturalnih projekata u Splitu od kojih neki do danas, nažalost, nisu završeni. S dijelom te baštine Split i danas ne zna što bi: ukop pruge i danas je predmet debata i vruće žarište “master planova”, Dom mladih nikad nije dovršen, a centru Koteks i danas prijeti, ako ne rušenje, onda pasivna negacija.  O tome su pričali i arhitekti iz publike. Njihovih pitanja i ruku u zraku nije nedostajalo.

Upravo se centar Koteks ovih dana našao u fokusu jedne knjige − Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji urednika Nataše Bodrožić, Saše Šimprage i Lidije Butković Mićin. Tim su povodom, suautori knjige, te jedan od rijetkih preživjelih aktera MIS-a − ekonomist Petar Filipić – pričali o tom sportskom natjecanju, njegovim ekonomskim i socijalnim aspektima i graditeljskoj baštini koju je ostavilo.Moderator je bio Jurica Pavičić.

O nekim vedrijim povijesnim i mitskim temama slušalo se na velikoj pozornici dvorane Gripe. Gdje Perun spava (Jadranske legende) knjiga je Dragana Ogurlića obogaćena ilustracijama maestralnog Voje Radoičića. Tko je bio u velikoj dvorani Gripe mogao je čuti kako je, recimo, nastao toponim Babina guzica, zašto nema pakla na Paklinskim otocima (ali ima pakline) i koliko je boca prošeka dobio kipar Rendić za nacrt zvonika u Ložišćima na Braču.

U kasnijem dijelu programa predstavljen je i roman Turbofolk mlade benkovačke spisateljice Viktorije Božine, čuli smo s kakvom je strašću mostarski pjesnik Marko Tomaš pisao novu zbirku poezije “Trideset i deveti maj”. Imoćanin Vedran Kukavica govorio je o uratku “Mlada misa”, dok su Irena Drmić Hofman, Vedran Poljak, Željko Petrović, Dragan Ljutić i Tea Bilušić pod moderatorstvom Andree Viđak predstavili knjigu “Mateljan: Najzdravije namirnice svijeta” Georgea Mateljana. Nije red ne spomenuti i promociju slikovnice, zbirke priča o antičkim filozofima.

Dan je završen u Cukarina gdje je putopisac i fotograf Jurica Galić Juka predstavio svoj YouTube kanal. Između ostalog, vidjeli smo kako mu je bilo na Uskršnjim otocima i zašto ovo naše more i sunce ipak “niko ne može platit”. Najmlađi su se zabavljali izrađujući stripove, smišljajući priče i – maštajući.

MFK danas

Danas, u subotu 11. svibnja, opet nas čeka sadržajan raspored. Nije klišej kad kažemo da će biti za svakog ponešto: u maloj sali, s početkom u 16 sati Matko Marušić predstavlja knjigu “Mi Hrvati”, na istom mjestu u 18.30 sati održat će se panel “Mediteranski brevijar / Jelena Ivanišević: od kuharice do književnosti” kojim moderira Damir Pilić, a sudjeluju autorica knjige i Helena Zglav-Martinac te Srećko Jurišić.

Velika pozornica već u 11 sati ugostit će autore slikovnice “Biseri prosuti morem”, bit će tu čitanja priča, performansa, u 16 sati čut ćemo kako je nastajala slikovnica za disleksičnu djecu “Čovječuljci / Tiny people” autora Ule i Petra Reića, a moderator će biti Marko Tomaš.

U 17 sati očekuje nas promocija romana Nikše Sviličića “Druga strana slutnje”. Uz autora knjigu će nam predstaviti Andrea Topić i Nebojša Lujanović. Isti će tim u 19 sati dočekati najplodnijeg hrvatskog pisca, Pavla Pavličića, s njegovom stotom knjigom “Bakrene sove”.

Zanimljiva crtica iz rasporeda svakako je predstavljanje rada Danijela Žeželja, Olje Savičević Ivančević i Jelene PaljanLjeto i Divljaci. Ono kreće u 18 sati, a moderator će biti Ivica Ivanišević.

Kraj dana rezerviran je, sad već tradicionalno – u Cukarina. U 21 sat stižu stand up komičari  Saša Norris i Nikola Jovović. Dođite i smijte se, čitajte i veselite se!

MFK je otvoren do nedjelje, 12. svibnja. Radno je vrijeme u srijedu, četvrtak i nedjelju je od 10 do 20 sati, a u petak i subotu od 10 do 21. ULAZ JE BESPLATAN na sve programe.

Detalji programa, sa skicama lokacija, mogu se pronaći na festivalskoj stranici.

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Mediteranski festival knjige organizira se uz potporu brojnih partnera kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Sveučilište u Splitu, Studentski centar Split, Javna ustanova Športski objekti Split, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Slobodna Dalmacija, Europlakat, Mandis, Hrvatska pošta, Laško, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime