REKORDNA TOPLINA Zagora “zagrijala” do 24 stupnja, u isto vrijeme magla prekrila dio obale

Otoci i obala su ponegdje više od 10 stupnjeva hladniji od zaobalja

Danima nas prate stabilne vremenske prilike, a ni srijeda nije iznimka. Na vrijeme u Hrvatskoj dominantno utječe greben istočnoeuropske anticiklone, a tlak zraka na razini mora ponegdje je dosezao visokih 1035 hektopaskala.


Po visini se nalazi vrlo topla zračna masa, a o tome svjedoči podatak o današnjim temperaturama zraka. Primjerice, na najvišem vrhu Biokova, Svetome Juri, minimalna jutarnja temperatura nije padala ispod 6°C, a u ranim popodnevnim satima dosegla je dvoznamenkaste vrijednosti.

Vrlo izražena temperaturna inverzija rezultirala je ogromnim temperaturnim razlikama na područjima koja nisu bitno udaljena jedno od drugoga. Primjerice, noćas je u polju kod Zadvarja bilo 2°C, a u obližnjem Šestanovcu 14°C. Žrnovnica je mjerila 5°C, a Zvjezdano selo Mosor na 700 metara visine čak 15 stupnjeva.

Toplina se danas najviše osjeća u zaobalju. U ranim popodnevnim satima najtoplije je drniško i kninsko područje. Tamo su temperature već ponegdje dosegnule 24 Celzijeva stupnja. U Kninu je upravo srušen apsolutni temperaturni rekord za veljaču. Do sada je najtoplije bilo 24. veljače 1990. s izmjerenih 22,3°C. Danas je izmjereno više, a koliko točno iznosi novi kninski rekord, znat će se večeras.

Iznimno toplo je u cijeloj Zagori; na sinjskom, imotskom i vrogračkom području te će uskoro biti poznato jesu li i tamo “pali” rekordi za veljaču.

Slična situacija kao u Zagori vlada i u zaleđu Kvarnera i unutrašnjosti Istre. Tamo je ponegdje već izmjereno 24°C.Još jedna zanimljivost dana je advekcijska magla koja se javila na moru. Ona se javila na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana, a ponegdje se zadržala i u popodnevnim satima, primjerice, na zapadnoj obali Istre i na makarskom području. Zbog toga je to područje bitno hladnije nego okolno. Primjerice, zapadna obala Istre mjeri 8 do 9 stupnjeva, a unutrašnjost do 24°C.

Obalno područje južnije od Makarske mjeri 12°C, Zaobiokovlje je deset stupnjeva toplije.

Slično vrijeme nas očekuje i sljedećih dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime