Hrvatska ekonomija zabilježila je rekordan kvartalni pad BDP-a od čak 15,1 posto. Pala je i potrošnja, ali država je ipak trošila više nego u istom kvartalu prošle godine.

Posjetimo, Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine, piše Index.

To je i najveći pad od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize.

Oštar pad potrošnje kućanstava, ali država je trošila više

Osobna potrošnja oštro je pala u drugom tromjesečju. Naime, otkazi i manje plaće ruše životni standard građana kojima zbog toga ostaje manje novca za potrošnju.

Prema objavljenim podacima DZS-a, potrošnja kućanstava potonula je u proteklom kvartalu za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Pale su i bruto investicije u fiksni kapital, čak 14,7 posto na godišnjoj razini, a izvoz roba i usluga je u proteklom kvartalu pao za čak 40,6 posto na godišnjoj razini.

Jedino što je raslo u drugom tromjesečju bila je državna potrošnja, koja je porasla za 0,7 posto na godišnjoj razini, piše Index.

To znači da je država, neovisno o lockdownu i posljedičnoj koronakrizi koji su imali katastrofalne posljedice za ekonomiju, trošila više nego lani.

Ministar financija: Rast državne potrošnje je očekivan s obzirom na okolnosti

Ministar financija Zdravko Marić rast državne potrošnje objašnjava mjerama za pomoć gospodarstvu.

“Državna potrošnja je jedina kategorija koja je zabilježila rast, što je očekivano s obzirom na okolnosti i što smo sve poduzimali”, rekao je Marić.

Naravno da to ne znači da notorno rastrošna država kakva je Hrvatska nije mogla uštedjeti na drugim stavkama.

Kad su Marića novinari danas pitali znače li današnje katastrofalne brojke da slijede rezovi u javnoj upravi, odgovorio je da “ne bi izvukao tako jednoznačan zaključak”.

“Sve što se tiče javne uprave, nije to jedina strukturna reforma. Nije samo pitanje broja. I država je poslodavac i ti ljudi imaju svoje obitelji. Treba nam racionalizacija i veća efikasnost”, rekao je Marić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime