Reforma obrazovanja povjerena članovima HRAST-a i osobi kojoj “školski sustav nije toliko loš”

Novi prosvjedi najvljuju se za sljedeći tjedan.

U tjednu na dolasku obilježit će se godišnjica velikih prosvjeda za kurikulranu reformu na trgovima hrvatskih gradova. Samo u Zagrebu okupilo se tada 30 tisuća ljudi. Prosvjeda će biti i u četvrtak, javlja N1.


U međuvremenu Vladu kao da sve to skupa ne zabrinjava previše. Štoviše. Nakon bure nezadovoljstva zbog imenovanja Jasminke Buljan Culej voditeljicom tima za obrazovnu reformu, u Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje na sjednici u čevrtak imenovano je osam novih članova. I ne bi tu bila ništa čudno da njih čak šest nije blisko Crkvi, konzervativnim udrugama ili je čak bilo na listama Hrasta, a neki reformama u obrazovanju nisu ni skloni.

Promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu čini se, krojit će konzervativni pojedinci. Da se treba ići u takvom smjeru očito je stav i trenutne Vlade – iščitatava se to iz niza imenovanja u posljednje vrijeme, piše N1.

Plenković podržava takvu politiku to je njegovo biračko tijelo, te udruge su njegovo biračko tjelo, njih podržava i Crkva, a znamo da je Crkva temeljna potpora HDZ-u”, kaže novinar Domagoj Mihaljević.

Tako su prošloga četvrtka razrješeni neki članovi Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Od osam novoimenovanih sedam je povezano s Crkvom, konzervativnim udrugama, pokretima ili pojedincima:

Neven Hrvatić – novi je predsjednik, djeluje pri HBK

Valentina Jerković – koordinatorica je stranke HRAST-a za Rijeku, bila je kandidatkinja stranke na lokalnim izborima

Suzana Vuletić – profesorica je na katoličko-bogoslovnom fakultetu u ĐakovuAlexander Buczynski – među prvim je dao podršku Zlatku Hasanbegoviću

Eva Kirchmayer Bilić – članica je stranke Hrast i inicijative Krug za Trg, piše za portal narod.hr

Ljiljana Klinger – ravnateljica je osnovne škole iz Zagreba, javno se protivila reformi obrazovanja, tvrdila da je reforma skupa, a da školski sutav nije toliko loš

Ivana Katavić– bliska je suradnica Vladimir Paara, također protivnika reforme Borisa Jokića.

Pokušali smo kontaktirati novopredložene članove, no odgovor nam je stigao samo od kandidata za predsjednika Nevena Hrvatića.

“Zahvaljujem Vam na iskaznom interesu, no budući da je riječ o prijedlogu. Vlade koji je upućen u Hrvatski sabor na donošenje, svakako bih pričekao s izjavama i komentarima kad cijeli postupak bude završen”, poručio je Hrvatić.

Ne postoje točni kriteriji za odabir

Za članove je raspisan javni poziv, ipak zadnju riječ dalo je Ministarstvo obrazovanja. Točni kreiteriji za odabir ne postoje. Tvrdi nam to i bivša predsjendica Vijeća za obrazovanje – izabrana na isti način.

“Nema određene forme niti ima posebnih kriterija niti ima igdje zapisano tko to unutar ministartsva radi i tko bira ljude osim onih “soft” pravila, koja su vrlo široka i općenita. Pa kako ste ona vi imenovani? Ja sam se javila na natječaj i da sam prošla sam saznala kada je ta odluka bila na vladi”, kaže Jasna Krstović.

Premijer Plenković niti jedno imenovanje još nije obustavio niti se je izjasnio o sastavu Ekspertne skupine, ali ni o smjeru kojim obrazovanje ide.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0