RAVNATELJ ŠKOLE PODIJELIO OTKAZE ŠTRAJKAŠIMA: “Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu”

"Ravnatelji bi u školama trebali organizirati nastavu, a ne zagovarati štrajk"


Usprkos općem štrajkaškom entuzijazmu među profesorima i učiteljima u drugim školama, u toj školi nastava se odvija manje-više redovno, a štrajka samo manji dio osoblja. No informacije iz te škole govore da stvar nije bezazlena i da veliki dio profesora u toj školi ne štrajka jer su u strahu od – ravnatelja Gospića. A ravnatelj Gospodarske škole Buje, Milivoj Gospić to ne demantira. Dapače, Gospić ima vrlo osebujno viđenje štrajka.


– Bit ću iskren, otvoreno sam priopćio da nisu svi u istoj poziciji. Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju. I kad su birali taj studij znali su kakvo je stanje u prosvjeti, kaže Gospić, iznoseći dva primjera koji su ga posebno pogodili, prenosi portal Glas Istre.

– Konkretno, jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad se on već nalazi u toj štrajkaškoj ekipi, pa završetkom štrajka mislim da ću mu otkazati ugovor o radu jer nije profesionalno zadovoljio. U rujnu sam jednom drugom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta prema meni kao ravnatelju i svome pozivu, jer nitko ne odgovara za realizaciju nastave osim ravnatelja, ističe Gospić.

Brojke kažu da od 42 djelatnika ove škole dnevno je u štrajku njih 12 do 14. Gospić dodaje da dio osoblja radi i u drugim školama pa dnevno u Gospodarskoj školi Buje zapravo štrajkaju samo dva do četiri nastavnika, a ostali rade. Raspored se svakodnevno prilagođava i nastava je u tijeku.

– Ima profesora koji su se izjasnili da ne žele sudjelovati u tom cirkusu, kaže Gospić, koji ima svoju verziju cijele ove priče oko štrajka i povećanja koeficijenata. Ukratko, on smatra da su profesori uvučeni u igru Vlade i sindikata, dok se sama ministrica Blaženka Divjak ponaša kao latentni sindikalni povjerenik.

– Poput mnogih mojih kolega ravnatelja, kaže Gospić, dodavši da bi ravnatelji trebali organizirati nastavu, a ne zagovarati štrajk.Gospić dodaje da bi situaciju u školama trebalo realno sagledati ako ju se želi uspoređivati s ostalim poslovima koje rade visokoobrazovani ljudi.

Tanja Carić: Pritisak na djelatnike u bujskoj školi je strašan

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Istarsku županiju, Tanja Carić, na pitanje o Gospiću kaže da “postoje ravnatelji koji vrše pritisak na svoje djelatnike i opstruiraju štrajk, osporavajući djelatnicima osnovna radna, ali i građanska prava”.

– Taj je pritisak stvaran, ponegdje strašan, kao u bujskoj školi, kazala je Carić za Glas Istre.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

8 KOMENTARI

      • Ovo mi zaista graniči sa zdravim razumom. Ovi učitelji se još nisu niti primili a idu u štrajk. To nema niti u Tunguziji. Vi koji držite svjrću ministrici Divjak i njenoj kurikularnoj reformi poslušajte Ninu Raspudića kako on brani prava prosvjetnih djelatnika, dok bih beskrvni Plenković davno udjelio minidtrici ostavku da nije stabilnosti vlade. Mostovi mi istri su za manje dobili odluku o razrješenju dužnosti ministara.

  1. Možete misliti što god želite, ali nitko ne štrajka u firmi u kojoj se jučer zaposlio i to na probni rad. Ne vidim logiku u tome. Recite mi da imate firmu i dođe vam netko na probni rad i krene štrajkat drugi tjedan.
    Zaposleni na neodređeno su nešto sasvim drugo.

  2. Auuu ravnatelju što si pametan!
    Što očekuješ, da ti mladi nastavnici na određeno budu štrajkolomci? Pa to je najgnjusnija moralna karakteristika: “štrajkolomac”. Naravno da ni pod cijenu da im sa 2 produžiš usrani ugovor na 4 mjeseca, neće htjeti ispasti moralne ljige, kakav si vjerojatno ti, budući da si dogurao do ravnatelja koji ne poštuje svoju struku!

  3. Ja bih ih osobno stavio na izbor: ili mirovina ili zavod za zapošljavanje. Barem prosvjetnog kadra ima na zavodu. Međutim bih automatski smjenio ministricu kojoj nije jasno je li sindikalna povjerenic ili član vlade. Žao mi je poštenih prosvjetara koji su se dali uhvatiti u zamku sindikalne ministrice Divjak i sindikalnih čelnika. Oni su ipsk previše bitni u društvu da bi ovako nasjeli.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime