Hrvatska tjedan zaključuje s 508 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, čime se broj aktivnih popeo na 2818. Preminulo je sedam osoba.

Zagreb je zabilježio novi rekord s 201 zaraženom osobom u jednom danu, zbog čega se od idućeg tjedna u glavnom gradu najavljuju i nove mjere, među kojima su i maske na otvorenom.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” za RTL Danas komentira konkretne mjere.

Idemo prvo raščistiti brojke. Nacionalni stožer javio o 145 novih slučajeva u Zagrebu, vi odnosno lokalni kažete 201. Otkud ta razlika, i što možemo očekivati sutra?

Razlika se javlja jer jedan, najveći dio pozitivno dijagnosticiranih je u našem Zavodu, ali u Zagrebu testiranje još radi Klinika za zarazne bolesti, HZZJZ, Mi objedinjujemo sve podatke.  Također to Nacionalni stožer radi rano ujutro, a mi malo kasnije iza njih i zbog toga se stvara ta razlika.

Vjeruje da će sutra brojke biti manje. Kao što sam već govorio Zagreb nije žarište, on ima 0,1 posto stanovnika covid pozitivnih, dakle to nije nešto zbog čega bi trebalo se raditi panika, ali da trebamo razmišljati o brojkama.Treba biti ozbiljan i pridržavati se mjera Nacionalnog stožera, i vjerujem da će sutra biti bolje i da će brojka biti bitno manja.

Za mene su pravi heroji oni koji rade na epidemiologiji i mikrobiologiji, jučer radili 17 sati u komadu, epidemiolozi rade od 7 ujutro do jedan iza ponoći.  Svi su na izmaku snaga.

Idete s jačim mjerama, istovremeno lijepite edukativne plakate po Zagrebu kojima pozivate na odgovornost. Očekujete li da će to biti dovoljno, ili ćete morati predložiti novčane kazne?

Još večeras epidemiolozi bruse sustav mjera, ali koliko konzultirao s Bandićem i predsjednicom stožera neće biti kažnjavanja, to je zadnja mjera na koju bi gradonačelnik pristao za svoje sugrađane. On ima veliku vjeru i smatra da ćemo mnogo toga postići edukacijom.

Znači li to da će Zagrepčani morati nositi maske na svim otvorenim prostorima, ili samo tamo gdje je gužva? I tko će to kontrolirati?

Ono što će biti sigurno da će ići preporuka maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije  moguće osigurati funkcionalnu distancu od dva metra. A to se odnosi na sva okupljanja, te će biti pojačana kontrola takvih okupljanja,

Kontrolirat će Civilna zaštita i policija. Iako nema dovoljno tih redara, kontrolirat će se koliko će se moći.

Dokad će smjeti raditi kafići, restorani i klubovi?

Vidjeti sutra sutra prije Stožera bit će zadnji odgovori. Preporuka epidemiologa je da se izjednači radno vrijeme i za jedne i druge do 24 sata.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime