Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u Dnevniku Nove TV komentirao je rekordan porast broja oboljelih od koronavirusa, ali i nove mjere koje se zbog toga najavljuju.

Hrvatska je danas opet zabilježila rekordan broj novooboljelih od koronavirusa. U 24 sata potvrđeno je 306 novih slučajeva. Zbog porasta broja oboljelih, koji je posljednjih dana sve veći, najavljene su nove, strožije mjere za dijelove zemlje.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kaže da, prema njegovim podacima, veliki broj novooboljelih nije povezan s proslavom blagdana Velike Gospe, već s godišnjim odmorima i obiteljskim okupljanima.

Kada je riječ o mjerama u Imotskoj krajini i mjerama za Splitsko-dalmatinsku županiju, Trut je rekao da su razgovori u tijeku.

“Inspektora mislim da ima dovoljno. Takve aktivnosti nadziru i komunalni redari i djelatnici civilne zaštite. Mislim da u tom smislu ne treba povećavati broj inspektora nego djelovati na građane da se drže mjera”, kaže na pitanje ima li dovoljno ljudi koji će kontrolirati pridržavanje mjera na području Splitsko-dalmatinske županije.

Hoće li biti problema s početkom nastave?

Otkrio je i da je od 120 inspekcijskih pregleda na području Splitsko-dalmatinske županije utvrđeno 44 prekršaja, a većina ih se odnosila na neodržavanje socijalne distance u ugostiteljskim obrtima, piše Dnevnik.

Kada je riječ o školskoj godini, Trut je rekao da očekuje da neće biti problema s početkom nastave. “Brojke bi do početka nastave mogle i pasti”, poručio je. Dodaje da zasad nema novih mjera koje bi se odnosile na granice i istaknuo da granični promet između Srbije i Hrvatske protječe bez ikakvih problema.

Na pitanje smatra li da je bilo pogrešaka u potezima tijekom epidemije, Trut kaže da misli da nigdje nije učinjena pogreška.

“Po svim našim analizama greške nema. Netko bi možda rekao da bi drugačije trebalo, a netko da bi trebalo na neki sasvim treći način. Ali mislim da je Nacionalni stožer vodio u dobrom pravcu. Vidimo i po samom broju turista koji je pokazatelj da smo dobro radili u prvom dijelu”, smatra ravnatelj Civilne zaštite.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime