Liberalizacija tržišta privukla je u grad pod Marjanom 3000 vozila i najmanje dvostruko više vozača. To je stvorilo kaos na ulicama na koji su reagirale i gradske vlasti, piše Jutarnji list.

Splitske ulice već su mjesecima tijekom noći poprište brutalnih obračuna taksista. Naguravanja, tučnjave i agresivni ispadi postali su svakodnevni, a policija u statistici bilježi sve više kaznenih prijava, uključujući one za teške tjelesne ozljede nanesene u sukobima.

– Split se noću pretvara u Rio de Janeiro, tuča i krv na svakom su koraku, a nitko ne čini ništa da nas zaštiti – govori jedan splitski taksist.

Nedjeljni Jutarnji proteklih je dana razgovarao s desetak upućenih osoba koje su detaljno opisale kako izgleda sve gori rat taksista na splitskim ulicama. Rekli su da situacija nikada nije bila ovako teška, a za sve krive liberalizaciju tržišta taksi-prijevoza.

Nekada se, naime, za bavljenje taksi-prijevozom trebalo ishoditi gradsku dozvolu, cijene su bile regulirane, taksimetri baždareni od strane ovlaštene tvrtke, a danas je potrebno samo imati najmanje 21 godinu i valjanu vozačku dozvolu.

– I tu se stvorio problem. Split zimi realno treba 150 do 200 taksija, a ljeti bi optimalan broj bio oko 800. No mi smo u situaciji da u gradu danas vozi oko tri tisuće automobila. Pritom ne govorimo o tri tisuće taksista, nego mnogo više, jer na jednom automobilu zna raditi više njih. To je neodrživo, a sezona je podbacila i turista nema koliko se očekivalo – kazuje predstavnik prijevozničkog ceha pri Udruženju obrtnika Splita Milivoj Topić.Proteklih dana objavljene su dramatične snimke na kojima se vide nasilnički ispadi taksista prema konkurenciji, uglavnom vozačima Ubera i Bolta, a čuje se i dogovaranje napada na pojedince koji se “usude” doći na teritorij koji svojataju stari taksisti, među uberovcima znani i kao “šahisti”. Vozači s kojima je razgovarao novinar Jutarnjeg lista uvjeravaju da je to ništa u odnosu na stvarno stanje na ulicama našeg drugog najvećeg grada.

Kažu da javnost sazna za možda deset posto teških incidenata, a da je stanje takvo da se oni događaju svake noći. Najteža je situacija, kažu, na prostoru splitske zračne luke u Resniku.


2 KOMENTARI

  1. Policijski podaci govore da je Split zadnjih 5 godina daleko najsigurniji veliki grad u Hrvatskoj, daleko sigurniji od Zagreba, Rijeke i Osijeka, međutim ako ovako nastave Split bi se mogao pretvoriti u Zagreb.

Comments are closed.