Kaštel Rušinac protekle je večeri otvorio svoja vrata za sve ljubitelje vina i čokolade. Posljednja večer manifestacije pod nazivom Jazz, vino i čokolada službeno je zatvorila ''Kreativno proljeće'' u organizaciji klastera Zora.
Ove večeri u čarobnom ambijentu dvorca Rušinac ljubitelji vinske kapljice mogli su uživati u bogatoj tradicionalnoj gastro ponudi , a sladiti se organskom čokoladom branda Nadalina by Marinko Biškić koja se izvrsno sljubila s kaštelanskim vinima. Ove večeri upriličeno je i ocjenjivanje Crljenka kaštelanskog metodom blind tastinga – koje je vodio Matko Kuzmanić.
- To je jedna metoda koju smo osmislili prije par godina, što znači da samo vinari koji proizvode kaštelanski crljenak ga mogu i ocjenjivati. Radi se o tri kruga degustiranja vina, ne zna se čija se vina piju. Prvi krug ide što se kaže ''na prazno'', druga dva se sljubljuju s nekim jelima ili slasticama te se na kraju izaberu pobjednici sva tri kruga- pojasnio je Kuzmanić.
Cijelu priču sljubljivanja vina s čokoladom prezentirao je Zlatko Gall, poznati novinar i zaljubljenik u kulinarstvo.
-Cijela ta priča ne samo s Crljenkom, nego i sa glazbom je pretenciozna i organska. U pozadini čujemo jazz , čokolada je vrhunska delicija koju ćemo večeras sljubiti s autohtonim vinima maraštinom, crljenkom , pošipom i dobričićem. Nadalina će večeras predstaviti nekoliko vrsta čokolada koje dolaze od zrna kakaovca iz južno afričkih zemalja. Čokolada je kao i vino, različite sorte na različitom podneblju daju različite okuse – zaključio je Zlatko Gall.
Zadovoljan je državni tajnik Tonči Glavina
Svoje zadovoljstvo manifestacijom i promocijom kaštelanskih vina nije krio ni državni tajnik Iz Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina koji je prisustvovao događaju.
- Ovakve manifestacije su jako važne u promociji naše države i naših vinara. Naša je obveza našim turistima osim zabave ponuditi i razlog za buduće dolaske. Upravo kroz ovakve manifestacije naši gosti najviše prepoznaju i najviše se indentificiraju sa destinacijom. Kaštela jako dobro prezentiraju priču o Crljenku, uvijek mi je drago posjetiti Kaštela i sve manifestacije koje prezentiraju ovaj grad, gasto ponudu i njihova vina. Jako mi je drago vidjeti večeras turiste u Rušincu koji degustiraju autohtona vina i kaštelanska jela i slastice. Najvažnije je da ljudi dožive destinaciju, da ih upoznamo sa svim onim što raspolažemo, osim sunca i mora. Naš cilj je navesti turiste da sljedeće godine dođu npr.u Kaštela radi kaštelanskih vina. Uvijek ponavljam kako Dalmacija može biti cjelogodišnja turistička destinacija samo kroz vino i maslinovo ulje – kazao je Tonči Glavina.
Pobjedu u ocjenjivanju crljenka jednakim brojem bodova odnijeli su Neven Vuina i Vlado Perišin. Perišin je predstavio svoje vino Lazarus iz 2015 god. a Vuina crljenak iz 2017 god. Za obojicu ovo je bilo samo još jedno prijateljsko natjecanje vinara, kako kažu. Raduju se pobjedi i stvaranju još kvalitetnijeg crljenka.
Jedina stvar koja muči sve vinare je jako loša prezentiranost Crljenka u kaštelanskim restoranima i konobama te se nadaju nekim boljim suradnjama.