Tijekom 2018. godine posade transportnih i višenamjenskih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezle su ukupno 885 pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitni zračni medicinski prijevoz te 109 pratitelja.

Također, u 2018. godini zaprimljena su 23 zahtjeva za sudjelovanje helikoptera HRZ-a u akcijama traganja i spašavanja na kopnu tijekom kojih je prevezeno ukupno 15 unesrećenih osoba te 132 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. Tijekom ovih akcija ukupno je ostvareno 107 letova kroz 43,25 sati naleta.

Naime, Oružane snage Republike Hrvatske pružaju potporu u hitnom zračnom medicinskom prijevozu u stalnoj spremnosti (danju i noću) s dva transportna helikoptera i to helikopterom 93. zrakoplovne baze stacioniranom u vojarni Knez Trpimir Divulje te helikopterom 91. zrakoplovne baze stacioniranom na aerodromu Rijeka helidromu Krk.

Medicinski letovi se u većini slučajeva provode s ustaljenih helidroma koji zadovoljavaju uvjete za 24-satno korištenje (KBC Firule, Hvar, Stari Grad, Sućuraj, Selca, Korčula, Blato, Šolta, Dubrovnik-Medarevo, Rab, Lastovo-Ubli, Vis, Lošinj, Cres i helidrom Delta – Rijeka).1 KOMENTAR

  1. Postavlja se pitanje koliko ih nisu prevezli ? Koliko je HRZ životno ugroženih osoba 2018. prevezlo u Slavoniji ,Baranji , Međimurju , Zagorju , Istri , Kordunu , Baniji , Gorskom kotaru , Lici itd. itd ???? Kao da tamo ne žive Hrvati ….. očito žive samo u dijelu priobalja . Radi se isključivo sekundarni sanitetski prijevoz HELIDROM-HELIDROM , a pri tome nije nikad ostvaren medicinski “Zlatni sat” ključan za preživljavanje Nikada se nisu spustili s liječnikom neposredno kraj životno ugrožene osobe .
    Bilo bi bolje da se ne obmanjuje javnost i da se kaže da “Lijepa naša” nema HHMP po EU-modelu i suradnjom “Armije i Naroda” nemože ostvariti medicinski “Zlatni sat” na cijelom teritoriju RH.
    https://www.facebook.com/groups/hemscroatia/?_rdc=2&_rdr

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime