Gost Dnevnika N1 televizije bio je pukovnik Boris Panić. Poginuli bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina, za kojim je potraga u tijeku, njegovi su dugogodišnji kolege i prijatelji.

Potvrdio je da znaju na kojoj je lokaciji srušeni helikopter, ali da ronioci nisu došli do lokacije olupine helikoptera.

Ističe da je današnji let bio rutinski i odvijao se kao priprema jedne vježbe s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga. “Riječ je o rutinskom letu od Zadra do Lore u Splitu.”

“Helikopter koji je pao je jedan od novijih helikoptera, kao i svi ostali Kiowe su relativno novi s proizvodnjom iz 2011. što se praktički smatra novima” pojasnio je pukovnik Boris Panić.

“Riječ je o kolegama koji su zaista iskusni piloti. Kolega Klarin je pilot s 20 godina iskustva i preko 2500 sati naleta, kolega Baturina preko 1000 sati naleta – vrlo iskusna i stručna posada”, istaknuo je.

Teško mu je reći kako je moglo doći do nesreće.“U svakom slučaju očekujemo pronalazak ostataka helikoptera koji će pokazati što se dogodilo. Na mjestu nesreće su ronioci koji će nastaviti potragu i kroz noć. Helikopter ima uređaj koji bilježi podatke o letu i parametre motora, ali je pitanje hoće li preživjeti taj uređaj”, pojasnio je.

Kaže kako kod helikoptera, za razliku od aviona, nema evakuacije nego pilot s njime leti do prizemljenja. “Mogućnosti preživljavanja u helikopteru su velike, ali pokazalo se da u ovom trenutku nije bilo tako i da je more more, kako za pomorce tako i za pilote.”

Unatoč nesreći kaže da nema razloga sumnjati u helikopter i vjeruje da će vrlo skoro nastaviti letjeti.

Na pitanje kako se on i kolege osjećaju s obzirom da je HRZ u posljednje vrijeme često u medijima odgovara: “Vojnik se loše osjeća pred kamerama i medijska pozornost stvara određeni pritisak na nas, ali mi smo profesionalci, časnici i sa svime se nosimo dobro koliko uvjeti dopuštaju i uskoro ćemo nastaviti raditi svoj posao. Vojni pilot je poziv, a ne posao i radimo ga svim srcem i tako ćemo nastaviti raditi u budućnosti”, zaključio je pukovnik Boris Panić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime