Veliku buru i interes javnosti izazvala je odluka Državnog inspektorata da se smeće iz Vrgorca organizirano odvozi na sinjsku Mojanku.

Mještani su već izišli na ulicu, a najavili su i sedmodnevni prosvjed na odlagalištu Mojanka. Očekivano, zastupnik MOST-a Miro Bulj jedan je od “najglasnijih”. Već danima preko društvenih mreža otvoreno piše protiv ove odluke, a uz njega je i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, koju je ovu odluku okarakterizirao suludom.

– Zovu me pojedini mediji da komentiram ovo suludo vozanje otpada s jednog odlagališta na drugo koja su u naravi ista, a udaljena više od 100 km. Što reći! Suluda odluka iz Zagreba izbit će minimalno milijun kuna iz džepova naših građana. Umjesto da uložimo milijun kuna u sustav razvrstavanja, sada ćemo baciti novac na vozanje otpada iako naše odlagalište ima još dvije godine kapaciteta. Preko noći nastat će na desetke ilegalnih odlagališta. Također, iako potpisnici ugovora o sufinanciranju nabave spremnika za razvrstavanje i iako su prošli zakonski rokovi, još nam nisu dostavljeni. Nikome ništa! Ako mi prekršimo vremenske rokove slijede nam osobne kazne preko 100.000 kn. Zaista divna filozofija. Regionalni centar Lećevica i pretovarne stanice kasne godinama i nikome ništa. Udri po slabijima, oštri zube na slabijima. To je model vlasti u Hrvatskoj. Zaista me tjerate da dovezem otpad na Markov trg – oštro je poručio Pranić.

Miro Bulj je danas oko 11 sati i 30 minuta spriječio ulazak kamiona koji je dovezao smeće na deponij Mojanka na Kukuzovcu. Ispred deponija su bili predsjednici mjesnih odbora Turjaci i Brnaze, Stipe Perić i Josip Marić, gradski vijećnici Tihomir Radović, nekoliko članova MOST-a i nekoliko mještana.

Kamion sa 2 i pol tone vrgoračkog smeća trenutno se nalazi se ispred deponija na Mojanci. Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine, također je došla na Mojanku te je izjavila kako će kamion morati pregledati te utvrditi zadovoljava li uvjete miješanog komunalnog otpada. Ukoliko zadovoljava, smeće će biti deponirano, rekla je Živaljić te istaknula da je riječ o zakonskoj obvezi koju moraju ispoštivati, javlja Ferata.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime