Posljednjih dana stižu vijesti o sve više potvrđenih slučajeva reinfekcije koronavirusom u svijetu.

HRT donosi svjedočanstvo osobe kojoj se upravo to dogodilo.

Jedan Hrvat iz Njemačke zarazio se dva puta u nekoliko mjeseci – drugi put početkom kolovoza na odmoru u Hrvatskoj.

Stjepo Jelečević u četiri mjeseca koronavirusom se zarazio čak dva puta. Liječnici isprva nisu sumnjali na reinfekciju, potvrdio ju je test nakon hospitalizacije.

– Kad sam mu rekao da sam u travnju imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test i da ne mogu dobiti drugi puta koronu. Međutim, 3 dana poslije toga sam završio u bolnici – sjeća se Stjepo, oboljeli od COVID-19.

– Imao sam temperaturu i preko 40, i imao sam baš jake bolove. Zadnjih 15 godina nisam imao takve probleme i bolove – govori Stjepo.

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza. Postoji mogućnost da je Stjepo bio i nosilac virusa sva 4 mjeseca.

– Ako se utvrdi postojanje tih čestica, to i dalje ne znači da je infekcija napravljena SARS-CoV-2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno funkcionalne – naglašava prof.dr.sc. Dragan Primorac, liječnik i znanstvenik.

– Recimo, nakon 18 dana od početka bolova i temperature, još uvijek ne osjećam da bih mogao ići raditi. Još uvijek imam glavobolju i jednostavno umor – rekao je Primorac.

Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, ono bi trebalo biti dostatno za zaštitu od ponovne zaraze.

– Prirodno je da nakon imuno odgovora takozvani titar antitijela, protutijela kojima se mi između ostalog borimo s virusom, a ovaj polako pada i imuni sustav se kontrahira – govori dr. Stjepan Jonjić, KBC Rijeka, Zavod za histologiju i embriologiju.

– Svi oni koji su bili seropozitivni i koji su imali IGG protutijela u 5. mjesecu, ja sam bio nemalo iznenađen, u 7. mjesecu nitko od njih nije imao povišena protutijela – rekao je Primorac.

Ova činjenica, umiruju stručnjaci, ne utječe negativno na razvoj i mogući uspjeh cjepiva.

– Tijekom vakcinacije nakon prirodne infekcije, mi potičemo naš imuni sustav da generira antitijela ili protutijela koja su specifična za antigene tog virusa – naglasio je Jonjić.

Stjepo će u samoizolaciji ostati do početka rujna, kada bi trebao otići na testiranje te struci dati neke prijeko potrebne odgovore za borbu protiv pandemije.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime